Háborús napló 41.- Hamarosan Putyin-Zelenszkij csúcs?- Cikkünk folyamatosan frissül

Küszöbön állhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő csúcstalálkozója – mondta szombaton David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője, de a háború ennek ellenére változatlan hevességgel zajlik. 

Putyin -Zelenszkíj csúcs?

Vasárnap: 09-20 Az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tárgyalódelegációk pénteki videókonferenciája során az orosz fél megerősítette: a héten Isztambulban folytatott megbeszéléseken kidolgozott megállapodástervezetek készek arra, hogy a két elnök közvetlenül megvitassa őket, írta meg az MTI.

Arahamija, akit az Interfax Ukrajina hírügynökség idézett, arról is beszámolt, hogy az orosz fél a Krím-félszigetet érintő kérdéseket leszámítva – legalábbis szóban – elfogadta az ukrán álláspontokat.

JELENLEGI FELADATUNK ABBAN ÁLL, HOGY VÉGLEGESÍTSÜK A DOKUMENTUMOKAT, ÉS RENDEZZÜK A MÉG NYITOTT KÉRDÉSEKET, LEHETŐVÉ TÉVE AZ ÁLLAMFŐK CSÚCSTALÁLKOZÓJÁT

– mondta Arahamija, aki szerint minderre nagy valószínűséggel Törökországban, Isztambul, esetleg Ankara városában kerülhet sor.

A nap folyamán Vlagyimir Putyin kazah hivatali partnerét, Kaszim-Zsomart Tokajevet tájékoztatta az orosz-ukrán béketárgyalások menetéről. A kazah elnök hivatala szerint a két államfő a telefonbeszélgetés során egyet értett abban, hogy egy megállapodásban rögzíteni kell Ukrajna semleges, független, atomfegyverektől mentes státusát.

Az orosz főtárgyaló tagadja

Az orosz-ukrán béketárgyalások még nem haladtak eleget ahhoz, hogy meg lehessen szervezni a vezetői szintű találkozót – írta a Telegramon Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője vasárnap.

MEGYINSZKIJ EGYÚTTAL HANGSÚLYOZTA, HOGY OROSZORSZÁG ÁLLÁSPONTJA SEM A KRÍM FÉLSZIGET, SEM A DONYEC-MEDENCE KÉRDÉSÉBEN NEM VÁLTOZOTT.

Az orosz és az ukrán tárgyalóküldöttségek többször találkoztak azóta, hogy Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. Ugyanakkor megbeszéléseiken nem értek el áttörést, és területi kérdésekben nagyon távoli a felek álláspontja.

Megyinszkij megjegyezte: Ukrajna az utóbbi időben reálisabban áll a béketárgyalásokhoz. Rámutatott: az ország beleegyezett abba, hogy semleges lesz, nem tart nukleáris fegyvereket, nem csatlakozik katonai tömbhöz, és nem fogad területén katonai támaszpontokat. Ugyanakkor jelezte: a Krím félsziget kérdésében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától, illetve a kelet-ukrajnai szakadár területek ügyében, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban függetlenként ismert el, nem történt előrelépés.

Megyinszkij elmondta: nem osztja David Arahamija ukrán főtárgyaló optimizmusát, aki szombaton az ukrán televíziónak azt mondta, hogy küszöbön áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozója.

Rakéták Odesszára

Vasárnap: 08-30 Az EFE spanyol hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy legalább hat, különböző erősségű robbanás történt, amelyek nyomán három helyszínen fekete füstfelhő emelkedett a magasba. Áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az orosz hadsereg vasárnap azt ígérte: lehetővé teszi, hogy a külföldiek távozzanak Mariupolból és Bergyanszkból. A külföldiek többsége a háború miatt a kikötővárosokban veszteglő teherhajók legénységének tagja. Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője felszólította az ukrán hatóságokat, hogy garantálják a zöldfolyosók biztonságát.

Eközben a brit katonai hírszerzés közölte, hogy az orosz haditengerészet továbbra is tengeri blokád alatt tartja Ukrajnát, ellehetetlenítve a tengeri utánpótlást. A hírszerzés hozzátette: a Fekete-tengeren található aknák komoly kockázatot jelentenek a hajózásra. A tengeri aknák eredete vitatott, de a britek szerint szinte biztosan az oroszok tevékenységének eredménye.

A „békebarát” Moszkva újra toboroz

Vasárnp: 03-10 Az Unian szerint Agil Rustamzade, azerbajdzsáni katonai szakértő nyilatkozta legutóbb, hogy az orosz megszállók embereket „gyűjtenek”, hogy a következő két héten belül Ukrajnába küldjék őket harcolni.

AZ OROSZ HADERŐ 200 EZERREL INDULT, AMIT KÖZBEN LEGALÁBB 100 EZER TARTALÉK KATONÁVAL EGÉSZÍTETTEK KI. A VESZTESÉGÜK KÖRÜLBELÜL 80 EZER EMBER

– mondta Agil Rustamzade, hozzátéve, hogy számításai magukban foglalják a foglyul ejtett, elesett és megsebesült katonákat.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy Oroszország önkénteseket kezdett el hívni:

AZ ÖNKÉNTESEK ÁLTALÁBAN NAGYKORÚAK, KATONAI GYAKORLATTAL, ÉS HÁROM-NÉGY HÉTRE VAN SZÜKSÉG AHHOZ, HOGY KIKÉPEZZÉK ŐKET.

Hozzátette, hogy az oroszok könnyedén küldhetnek két héten belül akár 100 ezer fős tartalékot is Ukrajnába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük