Háborús napló 73 - Putyin döntött: könnyíti az orosz állampolgárság feltételrendszerét ....egyeseknek... - Városi Kurír

Sorting by

×

Háborús napló 73 – Putyin döntött: könnyíti az orosz állampolgárság feltételrendszerét ….egyeseknek…

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megadását az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megye lakosainak.

Hirdetés

Szerda: 17-20 Négy települést “szabadított” fel a luhanszki “népi milícia” az elmúlt nap folyamán – közölte szerdán Ivan Filiponyenko, a Moszkva-barát szakadár fegyveres alakulat szóvivője. Filiponyenko szerint Szvitlodarszk, Luhanszke, Mironovszkij és Toskivka település cserélt gazdát a térségben az Ukrajna elleni háború hadműveleteiben. Szvitlodarszkban található Európa egyik legnagyobb hőerőműve. Rogyion Mirosnyik, a luhanszki “népköztársaság” moszkvai nagykövete Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a Hirszkben védekező ukrán erőket bekerítették.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású rakéták Zaporizzsja városban megsemmisítették a Motor Szics vállalat kapacitásait, amelyek repülőgépmotorokat és drónokat gyártottak az ukrán légierő számára. A rakétacsapások következtében a tábornok szerint a Donyec-medencébe tartó ukrán tartalékos egységek is megsemmisültek a Dnyipropetrovszk megyében lévő pokrovszki vasútállomásnál.

A szóvivő szerint nagy pontosságú föld-levegő rakéták csapódtak be három vezetési ponton, köztük a 14. gépesített dandár parancsnokságán, valamint egy Vrubivkához és egy Bahmuthoz közeli kommunikációs központban, a 72. gépesített gyalogos dandár logisztikai központjában Szoledar térségében, két üzemanyagraktárban, két légvédelmi radarállomáson, egy hadfelszerelés-raktárban, valamint 16 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásnál. A harcászati légierő gépei két lőszerraktárra, a szoledari területvédelmi parancsnokságra, valamint 46 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint háromszáz “nacionalista” életét vesztette és 46 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

KONASENKOV BESZÁMOLÓJA SZERINT A LÉGVÉDELEM LELŐTT EGY UKRÁN MI-8-AS HELIKOPTERT ÉS 11 DRÓNT, KÖZTÜK EGY BAYKTAR TB-2 TÍPUSÚT. A KATONAI FORRÁSRA HIVATKOZÓ RIA NOVOSZTYI HÍRÜGYNÖKSÉG SZERINT UKRAJNA FELETT AZ OROSZ ERŐK MINTEGY 90 TÖRÖK GYÁRTMÁNYÚ CSAPÁSMÉRŐ DRÓNT SEMMISÍTETTEK MEG A HÁBORÚ KEZDETE ÓTA.

A rakétacsapatok és tüzérség egységei a vezérőrnagy szerint az elmúlt nap folyamán 51 vezetési pontot, 385 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamit 53 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős és alegységet semmisítettek meg.
Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 178 repülőgépet, 126 helikoptert, 1006 drónt, 322 légvédelmi rakétarendszert, 3258 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 430 rakétasorozatvetőt, 1671 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3155 különleges katonai járművet vesztettek.

KONASENKOV AZT IS BEJELENTETTE, HOGY AZ AKNAMENTESÍTETT MARIUPOLI KIKÖTŐ ÚJRAKEZDTE A NORMÁLIS MŰKÖDÉSÉT.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy az élelmiszerválság megoldása érdekében Oroszország kész humanitárius folyosókat nyitni az ukrán kikötőkből, hogy Kijev tengeri úton exportálhasson gabonát. Hozzátette, hogy ehhez az ukrán vezetésnek kell biztosítania a kikötők aknamentesítését. A diplomata szerint a probléma átfogó megközelítést igényel, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását is.

RUDENKO SZERINT MOSZKVA NYITOTT A PÁRBESZÉDRE BÁRKIVEL, AKI ÉRDEKELT AZ ÉLELMEZÉSI VÁLSÁG BÉKÉS MEGOLDÁSÁBAN. DMITRIJ PESZKOV, A KREML SZÓVIVŐJE KEDDEN AZT MONDTA, MOSZKVA NEM AKADÁLYOZZA MEG, HOGY KIJEV LENGYELORSZÁGON KERESZTÜL EXPORTÁLJON GABONÁT.

Vlagyimir Rogov, a mintegy kétharmadrészt orosz fennhatóság alá került Zaporizzsja megye katonai és polgári közigazgatási főtanácsának tagja kijelentette, hogy a régió, miután teljesen “felszabadul” az ukrán “nacionalisták” ellenőrzése alól, az Oroszországhoz való teljes jogú csatlakozásra fog törekedni. A tisztségviselő szerint a helyi lakosság teljesen orosz mentalitású.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megadását az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megye lakosainak.

Cseh helikopter küldemény Ukrajnának

Szerda: 14-10 Prága kész több szovjet vagy orosz gyártású helikoptert átadni Ukrajnának, de azt szeretné, ha az Egyesült Államok felgyorsítaná az ígért nyugati helikopterek szállítását.

csehorszag tamadohelikoptereket kuldott ukrajnanakA CSEH HATÓSÁGOK MI-24-ES SZOVJET TÁMADÓHELIKOPTEREKET ADTAK ÁT UKRAJNÁNAK. A PONTOS SZÁMOT TITOKBAN TARTJÁK. A WALL STREET JOURNAL SZERINT A HELIKOPTEREK MÁR UKRAJNÁBAN VANNAK.

A The Military Balance 2021-es adatai szerint Csehországnak mindössze 7 Mi-24D helikoptere volt. Ugyanakkor a hírek szerint Csehország kész további szovjet vagy orosz helikoptert átadni Ukrajnának. A cseh fegyveres erőknek 16 Mi-171S helikoptere, 10 Mi-35P helikoptere, 5 Mi-17-es és 4 Mi-8-asa is van. Prága azonban azt akarja, hogy az Egyesült Államok felgyorsítsa az ígért UH-1Y Venom és AH-1Z Viper helikopterek szállítását.

Korábban az Egyesült Államok három Mi-17-es helikoptert szállított Ukrajnába. Ez az első három a 800 millió dolláros amerikai katonai segélycsomag keretén belül átadásra kerülő 11 darab Mi-8 és Mi-17 helikopter közül.

Brit hadihajók biztosítanák a Fekete tengeren az ukrán gabonaszállítóhajók útját

Szerda: 12-05 Az Egyesült Királyság tárgyalásokat folytat szövetségeseivel, hogy hadihajókat küldjenek a Fekete-tengerre, melyek megvédenék az ukrán gabonát szállító teherhajókat. A The Times-ra hivatkozva az unian.ua szerint a Litván Köztársaság külügyminiszterének, Gabriellus Landsbergisnek az Egyesült Királyság külügyminiszterével, Elisabeth Truss-szal folytatott találkozóján a biztonságos folyosó megszervezése volt az egyik téma. A jelentés szerint azon országok koalíciója, mely erre hajlandó, heteken belül megpróbálja áttörni az orosz blokádot, hogy biztonságos folyosót biztosítson Odesszából a Boszporusz tengerszoroson keresztül. Az előrejelzések szerint a koalícióban az észak-atlanti szövetség több országa és más, az ukrán gabonaellátástól függő állam is helyet kaphat. Feltehetően Egyiptom is szerepelhet a csoportban résztvevő országok között. A szövetségesek célja, hogy összehangolják fellépéseiket Törökországgal, amely jelenleg blokkolja a Boszporuszi tengerszorost a katonai hajók áthaladása előtt.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.