Sorting by

×

Háborús napló percről percre 16. – cikkünk folyamatosan frissül

Dübörög a háború, miközben mind a két fél az orosz és az ukrán is mindent elkövet, hogy a világ az ő olvasatában ismerje meg a történéseket. 

Anglia feltehetően betiltja az orosz olajat

Kedd: 15-40 A BBC értesülései szerint, az Egyesült Királyság bejelenti az orosz olajimport betiltását. Boris Johnson miniszterelnök várhatóan még kedden bejelentést tesz, összhangban az orosz olaj- és gázimport várható amerikai tilalmával. A brit tilalom a Politico és a Bloomberg értesülései szerint az elkövetkező hónapok során fokozatosan lép életbe, és nem terjed ki az orosz gázra.

Új eljárásrend a hiányos papírokkal érkező menekültek ügyében

Kedd: 12-05  A rendőrség új eljárásrendet követ a hiányos okmányokkal Ukrajnából érkező menekülők ügyintézésében – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Március 6-ától nem szükséges ideiglenes menekültgyűjtőhelyre menniük azoknak sem, akik útiokmány nélkül vagy hiányos okmányokkal érkeznek. A rendőrök beléptetés után még a határátkelőhelyeken ellátják az érkezőket ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással, amely 30 napig biztosít számukra jogszerű magyarországi tartózkodást. Az igazolással önállóan utazhatnak tovább magyarországi úti céljuknak megfelelően.
Azt írták, gördülékeny a beléptetés és az ügyintézés a határon. A rendőrség továbbra is teljes kapacitással üzemelteti a közúti határátkelőhelyeket, hogy biztosítsa a folyamatos utasforgalmat – áll a közleményben.

Reggeli háborús körkép Ukrajnából

Kedd:07-25. A glavcom.ua közli az orosz-ukrán háború március 8-i reggeli országos helyzetképét. Az Ukrajna elleni orosz offenzíva 13. napjának reggelén az orosz haderő Szumi városát támadta. A légi csapásokban legkevesebb kilenc polgári személy, köztük két kisgyermek vesztette életét. Kijev megyében is nyugtalansággal teli a nőnap reggele. Az állandó tüzérségi támadásoknak kitett településekről menekítik a lakosságot. Herszonban hajnaltájt hatalmas robbanásokat lehetett hallani. A detonációk következményei még nem ismertek. Zsitomir megyében két olajtározót és egy ipari negyedet ért légi támadás. Zaporizsja irányában élénk orosz csapatmozgást észleltek, a jelentés szerint az oroszok átrendezik az erőiket. Szumi térségében polgári objektumokat ért légi támadás, legkevesebb 20-an meghaltak vagy megsebesültek. A városban a hőszolgáltató központot ért bombatámadás miatt már negyedik napja nincs fűtés. Az ország többi régiójában viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka. Kárpátalján továbbra is eseménytelen napról számoltak be. A megyét egyelőre nem érte semmilyen orosz támadás.

Lebombáztak egy kenyérgyárat

Kedd: 05-40 Az orosz légitámadáskor 30-an tartózkodtak a Kijev megyei Makarov városban lévő üzemben, amely elméletileg nem működött – közölte az Ukrán Állami Katasztrófa-elhárítási Szolgálat közleményére hivatkozva a Korrespondnet. A bomba hétfő kora délután csapódott be a kenyérgyárgyár egyik üzemcsarnokába. A kiérkező tűzoltók 13 holttestet emeltek ki a romok alól, továbbá öten sérültek meg, állapotukról egyelőre nincs információ.

Telefon lehallgatás

Kedd: 04-30 Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy Harkiv közelében harc közben elesett az orosz Vitalij Geraszimov vezérőrnagy. Orosz megerősítés nem érkezett erről, de a jelek arra mutatnak, hogy az oroszokat lehallgatva jutottak ehhez az információhoz az ukránok. A Guardian azt írta, a minisztérium egy olyan beszélgetést is közzétett, amely állítása szerint két orosz FSZB-tiszt (az FSZB Oroszország kémelhárító, hírszerző szervezete) között zajlott, akik a halálesetről beszéltek, és arról panaszkodtak, hogy a biztonságos kommunikációjuk már nem működik Ukrajnán belül. A Bellingcat oknyomozó újságíró ügynökség orosz forrásból is megerősítette Geraszimov halálát, és az egyik tisztet is azonosították a lehallgatott beszélgetésből.

„A hívásban hallható, ahogy az ukrán bázisú FSzB-tiszt megkérdezi a főnökét, hogy beszélhet-e a biztonságos Era-rendszeren keresztül. A főnök azt mondja, hogy az Era nem működik”

– írta Hristo Grozev, a Bellingcat vezetője Twitteren.

„Az Era egy szuperdrága kriptofonrendszer, amelyet [az orosz védelmi minisztérium] 2021-ben nagy felhajtással vezetett be. Garantálta, hogy [minden körülmények között] működik.”

Grozev később arról írt, hogy az oroszok idiótán viselkedtek, hiszen pont azokat a 3G-s és 4G-s mobiltornyokat bombázták le, amelyek az Era adattovábbításához is kellenek.

Forrás

Minden a háborúról!

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.