Sorting by

×

Háborús napló percről percre 20. – Cikkünk folyamatosan frissül

Alighanem nem tévedünk sokat, ha azt “jósoljuk”, hogy a hétvége sem hoz pihenést a háborútól rettegő és abba már alaposan belefáradt ukrán népnek. Van kis jó hír is: a 22 órára jósolt fehérorosz invázió egyelőre elmaradt.

Érzékeny adatok kimentésére készül az ukrán kormány

Szombat: 15-03 Az ukrán kormánynak már kész terve van arra, hogy kimenekítse az országból a titkos adatokat és a szervereket, amennyiben az orosz erők még mélyebbre nyomulnának az országban. Viktor Zhora, az ukrán állami kommunikációs és információvédelmi szolgálat helyettes vezetője elmondta, hogy a hivatala már előkészített egy forgatókönyvet a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatok kimenekítésére az országból, az elsődleges terv viszont továbbra is az ország IT infrastruktúrájának védelme lesz.

A kormány már korábban elrendelte kulcsfontosságú IT berendezések és adatok átmentését az ország háború által kevésbé sújtott nyugati felébe. Már korábban is volt szó arról, hogy az összes fontos adatot kimenekítik Kijevből, de a külföldre szállítás egy egészen új stratégiai lépést jelentene.

A kormány Zhora szerint már több felajánlást is kapott meg nem nevezett külföldi országoktól az ukrán állami adatok tárolására, a távolság szempontjából viszont egyértelműen európai ország lenne a legmegfelelőbb.

Zhora kevés részletet közölt a terv végrehajtásáról, de elmondta, hogy a korábbi lépések célja az volt, hogy a szerverek és a cserélhető tárolóeszközök fizikai szállításával, illetve az adatok digitális migrációjával távolt tartsák a kormányzati adatokat Oroszországtól.

Amennyiben egy NATO tagországba mentik az ukránok az adataikat, és az oroszok ennek az országnak a szervereit kezdik el támadni, az könnyen életbe léptetheti a szövetség kollektív védelmi záradékát, amely akár egy hadüzenettel is felérhet a NATO és Oroszország között.

Ingyenkonyha

Szombat: 13-20 Ingyenkonyha üzemel Nagydobronyban, a helyi líceum épületében március 10-e óta. Az étkezdében naponta kétszer kaphatnak meleg ételt a rászorulók. Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere  elmondta: jelenleg a Nagydobronyban elszállásolt több száz menekült, valamint a nehéz körülmények között élő helybeliek ellátása a vezetőség egyik legfontosabb feladata. A lehetőségeket számba véve arra jutottak, hogy az élelmiszeradományok felhasználásának leghatékonyabb módja, ha központosítják az étkeztetést.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az ingyenkonyha a helyi vállalkozók felajánlásainak és a magyarországi adományoknak köszönhetően működik. A helyi intézmények – így az étkezések helyszínét biztosító líceum – készleteit nem használják fel.

A finom, házias koszt iránt nagy az érdeklődés: az indulás napján 160-an, másnap már 220-an igényelték a napi menüt. A menekültek közül 150 személy jelezte, hogy igényli az ingyenes étkezést. Közel 50 rászoruló helyi lakos házhoz szállítással kapja az ételt, s naponta 60 adag készül a nehéz körülmények között élő roma lakosság számára.

Putyin dühöng

Szombat: 10-00  Vlagyimir Putyin orosz elnök “tisztogatásokba” kezdett a Szövetségi Biztonsági Szolgálatban a sikertelen ukrajnai katonai kampány miatt. Ezt Andrej Szoldatov újságíró és író mondta el, aki az orosz különleges szolgálatok munkájára specializálódott.

“ÚGY TŰNIK, PUTYIN NAGYON ELÉGEDETLEN AZ FSZB UKRAJNAI TÉNYKEDÉSÉVEL: RÁTÁMADT A BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT 5., KÜLFÖLDI HÍRSZERZÉSI OSZTÁLYÁRA. A SZOLGÁLAT VEZETŐJE, SZERGEJ BESZEDA ÉS HELYETTESE, BOLUH, A BELÜGYMINISZTÉRIUM VEZETŐJE INFORMÁCIÓIM SZERINT HÁZI ŐRIZETBE KERÜLTEK”

Az orosz hadoszlop már elkezdett szétoszlani, hogy körbezárják a várost.

Szombat 10-30 A Egyesült Királyság védelmi minisztériumi hírszerzése szerint a Kijev felé tartó orosz csapatok nagy része már csak 25 kilométerre van Kijevtől. Az orosz hadoszlop már elkezdett szétoszlani, hogy

KÖRBEZÁRJÁK A VÁROST, ILLETVE, HOGY MINÉL INKÁBB CSÖKKENTSÉK A VESZTESÉGEIKET.

A védelmi minisztérium jelentése szerint Harkovot, Mariupolt, Csernihivet és Szumit már teljesen körbevették és folyamatosan lövik az oroszok.

Hajnali légiriadók

Szombat: 07-50 Számos ukrán városban megszólaltak a légvédelmi szirénák szombaton kora reggel, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyre az esetleges orosz támadás elől – írja a helyi média alapján az

A BESZÁMOLÓK SZERINT LÉGIRIADÓ VOLT KIJEVBEN, A NYUGATI LVIVBEN, ODESSZÁBAN, HARKIVBAN ÉS SZUMIBAN IS.

Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

A Brit-kormáníy könnyíti az országban élő ukrán származásúak családegyesítését

Szombat: 06-40 A belügyi tárca csütörtök esti tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniában élők ukrajnai rokonainak, akik a családegyesítési program keretében csatlakozni kívánnak hozzátartozóikhoz, jövő keddtől nem kell előre lefoglalt időpontokban személyesen megjelenniük a kijelölt vízumkérelem-beadási központokban, amelyeknél a jelenlegi szabályozás alapján még a beutazás előtt biometrikus azonosító adatokkal – például ujjlenyomattal – kell igazolniuk kilétüket.
A tájékoztatás szerint március 15-től az egész vízumkérelmi eljárás az esetek többségében online felületeken lesz intézhető, miután Priti Patel belügyminiszter biztosítékokat kapott a szakszolgálatoktól arra, hogy a kérelmezők nemzetbiztonsági ellenőrzése előzetes biometrikus személyazonosító adatok nélkül is megoldható.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül február végéig csaknem 6,5 millióan adták be a letelepedett státusra szóló kérelmüket, köztük több mint 160 ezer magyar állampolgár.

(Forrás)

Romániában egyre komolyabban veszik a menekült áradatot

Szombat: 05-20 A román kormány operatív csoportot hoz létre az Ukrajnából Romániába érkező árvák és a kísérő nélküli gyermekek támogatására – közölte a Családügyi Minisztérium. Közleményükben azt írták, a bombák elől menekülő gyerekek védelme érdekében a családügyi, belügyi, oktatási és egészségügyi tárca határozza meg a Romániába érkező gyerekek nyilvántartásba vételének, átutazásának, tartózkodásának és védelmének eljárását. Ennek alapján pedig a szociális, az oktatási, az egészségügyi és a civil szervek képviselőiből minden megyében és Bukarest kerületeiben is létrehoznak egy ukrajnai gyermekeket segítő csoportot, akik a megfelelő intézkedést biztosítják a kiskorúak számára.

„A gyerekek nem tehetnek arról, ami az országukban zajlik. Az elmúlt napok azonban egész életüket befolyásolhatják. A mi dolgunk az, hogy a lehető legnagyobb békét, védelmet és szeretetet adjunk nekik”

– áll a közleményben.

A sürgősségi helyzetre való tekintettel a megyei hatóságok versenyvizsga nélkül felvehetnek szociális munkásokat. A városi és megyei önkormányzatok pedig kormányzati támogatást biztosítanak, hogy menekült gyermekek számára megfelelő életkörülményeket tudjanak biztosítani.

(Minden a háborúról!)

háború

átver

Egy hozzászólás itt: “Háborús napló percről percre 20. – Cikkünk folyamatosan frissül

  • 2022.03.12 - 11:21
    Közvetlen hivatkozás

    Sajnos ebből is látszik, hogy még a románok is jóval jobban állnak,és összeszedettebbek,mint a magyar kormány. Itt egyelőre azt látni, hogy a civilek,az önkormányzatok, és magánemberek segítenek. A kormány állítólag felállított egy operatív törzset, ami logisztikálja majd az adományokat. (Gondolom szép fizetésért csinálnak majd semmit,csakúgy, mint a járványügyi operatív törzs, aminek a világon semmi értelme nem volt, hacsak az nem, hogy segítettek hazudni orbánnak)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.