Hadházy Ákos: Diktatúra? Demokrácia? – az biztos, hogy úton vagyunk egyikből a másikba

Eddig ha megkérdeztek, hogy szerintem diktatúrában élünk-e már, vagy demokrácia van-e még, mindig azt válaszoltam: nem tudom, hogy átléptük-e már a határt, csak az biztos, hogy úton vagyunk egyikből a másikba.

A mellékelt levélváltás után számomra most jött el az a pillanat,

hogy -bármennyire is kis súlyúnak is tűnik a konkrét ügy- innentől kezdve fogom azt mondani, hogy igen, diktatúra van. (Ha még hozzáveszem a hétfőnkénti kürtöléssel véleményt nyilvánító honfitársaink törvénytelen rendőri vegzálását is, akkor persze még inkább így érzem.)

Miről van szó?

A Veszprém megyei tüdőgyógyintézet farkasgyepűi kórházát egy egyszerű kérdéssel kerestem meg országgyűlési képviselőként. Ugyan 30 évvel a “rendszerváltás” után néhány hónapja elvették a képviselők azon jogát, miszerint szabadon beléphetünk közintézményekbe, de még véletlenül bennmaradt a törvényben, hogy az intézmény vezetője még köteles tájékoztatást adni.

Az általam feltett kérdés most csak annyi volt, hogy a tüdőgyógyintézetben (!!) hány tüdőgyulladásos beteget kezeltek az elmúlt évek azonos időszakaiban.

Dr Medgyasszay Balázs azonban kerek perec megtagadta a választ

azzal az elképesztő érveléssel, hogy nincs idejük válaszolni, annyi a munkájuk.

Szerinte

ha a válaszadással foglalkoznának, az indokolatlanul veszélyeztetné az intézmény működését.

Csak két dolog lehetséges:

  • vagy akkora nagy a baj, annyi betegük van, hogy még a titkárnők is a lélegeztetőgépek mellett ülnek 24 órában. Ez persze kicsit ellentmond a kormány sikerpropagandájának, miszerint szinte vége a járványnak és mi vagyunk a legjobbak Európában.
  • Valószínűbb, hogy az igazgató olyan gyáva vagy szervilis, vagy annyira megfélemlítették a kórházkatonák, hogy egy ilyen kérdésre sem mer válaszolni, megszegve ezzel amúgy a törvényt.

Kértem válaszul, hogy akkor küldje meg azokat a jelentéseket legalább, amit az inoperatív törzsnek küldenek, de erre a levelemre már nem is írt vissza semmit.

Diktatúra az, amikor a hatalom, az állam mindent elkövet, hogy ellenzéki képviselők, vagy a sajtó ne juthasson adatokhoz, ne ellenőrizhesse az államot

A sajtótól a napokban vették el ezt a lehetőséget végleg azzal, hogy a közérdekű adatigénylésre adott válasz eddig 15-30 napos határidejét 3-6 hónapra (!!) növelte a teljhatalom rendeleteivel szórakozó kormány.

Az ellenzéki képviselőktől elvették az intézményekbe való szabad belépés jogát

és azóta az intézményvezetők többsége (még talán nem mindegyik) ilyen módon packázik velünk. Innentől kezdve a látszata sincs meg annak, hogy bárki ellenőrizheti az államhatalmat. Persze tudom, a diktatúrának is vannak fokozatai, a Kádár rendszer pl nem volt ugyanaz, mint Kim Ir Szen Koreája. Azon a bizonyos, a teljes demokráciából a totális diktatúrába vezető úton egyáltalán nem jutottunk még el a végállomásig, de a határt átléptük, már a diktatúra elővárosában vagyunk.

De ha továbbra is csak morgós posztokat és a látszatparlamentben jól megírt szónoklatokat engedünk meg magunknak,

egészen biztosan eljutunk majd a központba is.A kormány nem fog megállni, ahogy nő majd az elégedetlenség, úgy lépi meg a következő lépéseket, ha hagyjuk.
Nem tudom, a rendőri vegzálás hány embert fog eltántorítani, hogy hétfőn a Lánchídhoz kanyarodjon autójával, ha arra van dolga. De ha Ön nem olyan gyáva, mint dr Medgyasszay és látja az igazságot, jöjjön arra! Részletek itt.

koronavírus

One thought on “Hadházy Ákos: Diktatúra? Demokrácia? – az biztos, hogy úton vagyunk egyikből a másikba

  • 2020.05.11 at 02:50
    Permalink

    Erdekes modon ez a medgyaszay ur azert nem volt annyira elfoglalt, hogy ki ne keresse a torvenykonyv -szerinte – megfelelo paragrafusat, es ki ne oktassa Hadhazyt a – szerinte – helyes torveny felol. Tehat van azert neki apparatusa, dehat az mind eppen orban segget nyalja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest