Kerítésen innen

Hatásvadász határvadász-avatás

határvadász

Az első néhány száz határvadász kiképzése szeptember folyamán befejeződik, így ők szeptember végén már megkezdhetik a munkát a magyar-szerb határon – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában szerdán.

Lemehetsz hídba, de nincs, aki felavat, Híd sem vagy, szedd össze magadat!

Bakondi György közölte: jelentősen nő az illegális bevándorlók száma, az idén körülbelül 162 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly egész évben 121 ezret. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok 1200 embercsempészt is elfogtak, ami kétszerese a tavaly ugyanebben az időszakban elfogott csempészek számának.

“Látható, hogy a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák nagy aktivitást tanúsítanak a magyar határ térségében”

– részletezte.

Mint mondta: tapasztalataik szerint az embercsempész csoportok kifigyelik a magyar határvédelmi rendszert, és igyekeznek különféle megtévesztő akciókat végrehajtani, “megdobálják, provokálják a járőröket egy helyen arra gondolván, hogy odavonunk rendőri, katonai erőket, és akkor más helyszíneken meg nagy csoportokat próbálnak átjuttatni”.

A fegyverhasználattal kapcsolatban Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók Szabadkánál már használtak fegyvereket, de a hátártérségben is láttak fegyvereket náluk, ott azonban a levegőbe lőttek. A tapasztalatok alapján az látszik, hogy a migránsbandák és az embercsempész csoportok kerülik azt, hogy fegyveres összetűzésbe keveredjenek a rendvédelmi szervekkel, de dobálással, létrás támadással már többször találkoztak a határvédők.

Hozzátette, ha a határon szolgálatot teljesítő rendőröket fegyveres támadás éri, akkor a magyar járőrök is jogosultak a fegyverhasználatra.

Közben eltelet három nap azzal, hogy egy ország találgatja, mikor és hol lesz a határvadászok első csoportjának “eskütétele”, felavatása és kik vesznek rajta részt.

Móra Ferenc park
A gólya nyugodtan sétálhat a Móra Ferenc parkban. Fotó: Gera János

Először úgy volt, hogy Szegeden tartják a rendezvényt a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban és Orbán Viktor mond beszédet. Később kiderült a miniszterelnök nem utazik Szegedre, sőt az egész rendezvényt lemondták.

Szerdán az MTI agendájából derült ki, hogy az új helyszín Budapest X. kerülete, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központja, az időpont pedig csütörtök 10 óra.

Ami nem változott: a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az eseményen.

Szóval a lényeg, hogy a Szegeden kiképzet határvadászokat az avatásra Budapestre rendelik.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Nem csak az Orbán-szpícs, hanem az egész rendezvény lefújva Szegeden!

About Author