Hétköznapi rasszizmus – az egyetem rektorának nyílt levele a Pécsiekhez

A koronavírus támadásának egyik következménye, hogy szinte mindenhol ilyen, vagy olyan támadások érik a külföldieket, különösen a távol-keletieket. Arra azonban, ami Pécsen történt, nincs példa máshol. 

Ez történt a Mecsek alján…

A Szabad Pécs egyik cikke számolt be az esetről:

„És milyen érzés lehetett kínai lányként sétálni a pécsi belvárosban, egy maszkban? Mert Kínában így szokás járvány idején. A lány amúgy a Művészeti karra jár. Milyen érzés lehetett, mikor páran meglökdösték. Meg kiabáltak vele, amit persze nem értett, annyira nem tudott magyarul. Jó leírni azt, hogy az ijedtségen túl nem lett baja. De vajon fél-e eztán kimenni az utcára? És nem a járvány miatt. Milyen érzés lehet most iráninak lenni Pécsett, vagy akár Magyarországon?”

Arra, hogy az eset valószínűleg nem lehet egyedi, abból is következtetünk, hogy hétfőn az egyetem honlapján az alábbi közlemény jelent meg:

„Kedves Pécsiek!

A rendkívüli helyzetben elszaporodóban vannak azok a cselekmények, melyek hátrányosan érintik a városban tanuló külföldi diákokat.

Különösen igaz ez a távol-keleti hallgatókra még akkor is, ha évek óta nyugat-európai országokban élnek.

A COVID-19 megbetegedés nem diszkriminál, kérem, Önök se tegyék. Sajnos a járványok megfékezésére az emberiség lehetőségei korlátozottak, de Magyarországon a hatóságok és az egészségügyi ellátórendszerek felkészültek. Ennek ellenére kikerülhetetlen, hogy az érintettek esetszáma tovább emelkedjék. A kormányzati honlapokon, a sajtóban és az egyetemi honlapokon (www.pte.huwww.univpecs.com) is elérhetőek azok a járványügyi és higiéniai szabályok, melyek betartása mindenki számára kívánatos. Ezek következetes betartásával a következmények minimalizálhatók.

Az egészségügy dolgozói a betegség elleni küzdelem frontvonalában vannak, munkájukat ezúton is köszönöm, és erőt kívánok a folytatáshoz! Ugyanakkor az ő munkájukat is elősegíti a higgadt, felelősségteljes és mértéket tartó viselkedés. Együtt eredményesebbek leszünk!

Üdvözlettel, Dr. Miseta Attila rektor”

Az alaptörténet megismerésekor az emberben dühvel vegyes szégyenérzet vesz erőt, de amikor mellé teszi a rektor úr nyilatkozatát is, akkor érzi csak igazán át, hogy hol is tart, tévedés ne essék, nem Pécs, hanem a világ.

Fertőzz!!!!

„Az FBI jelentése szerint az amerikai fehér felsőbbrendűséget hirdetők, valamint több neonáci szervezet arra buzdítja a követőit, hogy ha elkapják, akkor próbálják meg célzottan továbbterjeszteni a koronavírust – számolt be az ABC News amerikai hírcsatorna.

Csütörtökön amerikai rendőrőrsök kaptak FBI-felhívást, ami arról számolt be, hogy szélsőséges csoportok tagjai testnedveket tartalmazó spray-vel terveznek lefújni rendőröket és zsidókat. A neonácik azt a tanácsot adták követőiknek, hogy olyan helyen „támadjanak”, ahol sok ember van, tehát keressenek fel vallási épületeket, boltokat és politikai irodákat.” (Neokhon)

Így még riasztóbb a felismerés, ami a pécsi rektort közleménye kiadására sarkalta.

figyu

 

 

 

3 thoughts on “Hétköznapi rasszizmus – az egyetem rektorának nyílt levele a Pécsiekhez

  • Remélem, a „rektor Úr” nem volt síelni Dél-Tirolban. 🙂

  • Az ALJAS ,ember’ ALJAS marad akkor is, ha a helyzet a legrosszabb, lásd O1F és ,társai’, például a fidesznyikek.

  • Nem egyszerűen szolidárisak vagyunk a kínaiakkal, hanem szeretjük őket. Az itt dolgozó kínaiak szolgáltatásai mára sokunk számára fontossá váltak, hálásak vagyunk nekik.
    A tudományos és művészeti életben egyre nagyobb a szerepük. Kína valami olyat tud évezredek óta, ami legalábbis egyenrangú a Nyugat teljesítményével. Akkor lennénk a legbölcsebbek, ha kellő szerénységgel megpróbálkoznánk a minél szorosabb együttműködéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük