Hétvégén kánikula! – és ez nem vicc!

Ugyan most még jólesik a pulcsi, de a jövő hét végén helyenként akár 30 Celsius-fok is lehet – adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pünkösdhétfőn

a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan kialakulhat zápor, esetleg zivatar, amire a középső országrészben van nagyobb esély. A szél nagy területen lesz erős, helyenként viharos.

A leghidegebb órákban 8-14 fok várható, napközben 18-23 fokig melegszik fel a levegő.

illusztráció: eumet.hu

Hétfő délelőtt,

a déli országrész fölött még felhős égbolt a valószínűbb, de észak felől gyorsan csökken a felhőzet, országszerte naposabbra fordul az idő. Továbbra is kialakulhatnak kis körzeteket érintő záporok, zivatargócok, melyeknek a déli országrészben van elsősorban esélyük, északon kevéssé valószínű eső előfordulása. A Tiszántúlon és a Dunántúlon erős, gyakran viharos (50-60 km/órás) lökésekkel kísért É-i szél fúj, míg a középső országrészben mérsékeltebb marad a légmozgás.

Éjjel zömében csillagfényes, időnként mérsékelten felhős, csapadékmentes idő várható. Az ország keleti felén, illetve az északnyugati határvidéken továbbra is erős, olykor viharos É-i szél fúj.

Kedden

alapvetően napos, gyengén gomolyfelhős időre van kilátás. Elvétve lehet egy-egy futó zápor, kisebb zivatargóc. Időről-időre megélénkül, a Dunántúl térségében meg is erősödhet az É-is szél.

Szerdán

ismét nő a csapadékhajlam. Változóan napos-gomolyfelhős időben már délelőtt is lehet egy-egy zápor, de főként délután nő meg az esélye csapadékgócok, köztük zivatarok kialakulásának.

Csütörtöktől a hét végéig,

D-DNY-i széllel meleg, de magas nedvesség tartalmú, labilis légtömeg helyeződik hazánk fölé. Erős gomolyfelhősödéssel kísért változó napsütés mellett elszórtan, de sokfelé alakulnak ki záporok, zivatargócok. A hőmérséklet emelkedésével, a hétvégére megnő az esélye a heves, jéggel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulásának is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük