Kerítésen túl

Hidvéghi Balázs: A bevándorláspárti erők felelősek a spanyol-marokkói határon történt halálesetekért

marokói határ

A migránsok halálával végződő melillai események vészjelzés, hogy egyre több ember fogja magát migránscsempészekre bízni, és életveszélyes úton elindulni Európába – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén hétfőn.

Az afrikai kontinensről csak Melillán és a szomszédos Ceután keresztül lehet eljutni az Európai Unióba a szárazföldön

A marokkói hatóságok szerint legalább 23 migráns vesztette életét, és 140 rendőr megsebesült, amikor mintegy kétezerötszázan megrohamozták a Marokkót a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítést. Hasonló kísérletekre már többször volt példa, de eddig ez volt a legvéresebb közülük.

Ylva Johansson beszédében emlékeztetett arra, hogy mintegy kétezerötszáz Európába igyekvő migráns tört át június 24-én Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen.

A halálesetek, erőszak és embertelen bánásmód a nemzetközi védelmet kereső emberekkel szemben a spanyol-marokkói határon címmel tartott EP-vitán az uniós biztos közölte: mivel az illegális migránsok 99 százalékát embercsempészek szállították az unió határára, szorosabb együttműködésre van szükség az unión kívüli partnerországokkal és a migráció kiinduló országaival a migránscsempészet felszámolására. Elmondta, hogy az Európai Unió partnereivel a migráció gyökerét próbálja kiirtani azért, hogy az embereknek ne kelljen életveszélyes utazásokra vállalkozniuk. Az EU emellett megpróbál jogszerű módokat találni arra, hogy az Európába igyekvő emberek elérjék céljukat életük kockáztatása nélkül.

“Elfogadhatatlan az erőszak az Európai Unió határain. Elfogadhatatlan, hogy emberek erőszakkal, erőszakos eszközökkel akarnak áttörni az Európai Unió határain, ahogy elfogadhatatlan az is, hogy ennek következtében emberek halnak meg” – mondta.

Minden helyzetben méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell közelíteni mindenkihez, és meg kell menteni a migránsok életét úgy az uniós határokon, mint a származási és a tranzitországban – tette hozzá az uniós belügyi biztos.

 “A spanyol-marokkói határon történt múlt hétvégi halálesetekért a bevándorláspárt politikusokat, NGO-kat és a nyílt társadalom más szószólóit terheli a politikai felelősség, amiért évek óta ösztönzik az Európába irányuló illegális migrációt”

– jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament hétfői spanyol-marokkói határon történt eseményekről szóló vitájában.

Hidvéghi Balázs együttérzését fejezte ki a spanyol-marokkói határon történt eseményekkel kapcsolatban. Közölte: ezeknek a haláleseteknek nem lett volna szabad megtörténniük.

Az EP-képviselő szerint ugyanakkor nem helyes a határőröket hibáztatni azért, mert megvédik a határt az agresszív, illegális határátlépőkkel szemben, hanem a valódi politikai felelősöket kell megtalálni.

“Azok a bevándorláspárti erők a felelősek, akik folyamatosan támadják a tagállamok határvédelmi erőfeszítéseit, és azt az illúziót keltik, hogy bárki akadály nélkül bejuthat Európába” – mondta el Hidvéghi.

Kiemelte: a bevándorláspárti erők ideológiailag elvakult cselekedeteinek egyetlen eredménye az, hogy folyamatosan emberéletek kerülnek veszélybe a Földközi-tengeren és a Balkánon. “Ha el akarjuk kerülni a hasonló tragédiákat, akkor ennek a felelőtlen politikának kell véget vetni” – zárta szavait az EP-képviselő.

Forrás: MTI / FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

Újranyitották a szárazföldi határokat Marokkó és az észak-afrikai spanyol autonóm városok között

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!