Hogyan került a kolumbiai kokain diplomáciai csomagban Buenos Airesből Moszkvába?

Ennek járt utána személyesen Patrícia Bullrich asszony, Argentína közbiztonsági minisztere. Oroszország nagykövete egy szép napon azzal hívta fel a miniszterasszonyt, hogy 12 gyanús bőröndöt találtak a nagykövetség egyik szárnyépületében.

A helyszínre érkező nyomozókat csinos zsákmány fogadta: 389 kiló kolumbiai kokaint találtak a 12 diplomáciai bőröndben. Hívták a miniszterasszonyt, aki a nagykövetségre sietett. Ott kiadta az utasítást: vásároljanak lisztet! A diplomáciai csomagokból kiszedték a kokaint, melynek értéke több mint 50 millió euró volt, és a helyére beöntötték a lisztet. Ezenkívül GPS chipeket is elhelyeztek a bőröndökben. Melyek meg is érkeztek Moszkvába. Ahol – hála az argentin GPS chipnek – őrizetbe is vettek három drogkereskedőt.

A Hollywood filmjeire emlékeztető közös argentin-orosz akció teljes sikerrel zárult. Összesen hat ember kezére került bilincs, Oroszországban pedig tovább drágult a jó minőségű kolumbiai kokain. Nemcsak ez a hatalmas szállítmány hiányzik, mely 389 kiló kokót jelentett volna az igényes orosz piacnak, hanem a drogelosztó banda is, mely rács mögé került.

A nagykövetet hazahívták

A belső vizsgálat megindult az orosz külügyben, de az eredményről nem adtak ki részletes beszámolót. A nagykövetet mindenesetre hazahívták Buenos Airesből, hiszen – bár ő jelentette a gyanús diplomáciai bőröndöket az argentin hatóságoknak – mégiscsak az ő felelőssége, hogy éveken át csempésztek nagy mennyiségű kokaint Oroszország argentínai nagykövetségén keresztül Moszkvába.

Lengyel Miklós

Globoport

Egy hozzászólás itt: “Hogyan került a kolumbiai kokain diplomáciai csomagban Buenos Airesből Moszkvába?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük