Honnan tudható, hogy nyugati nílusi lázzal fertőzött szúnyog csípett meg?

A nyugati nílusi láz, más nevén a West Nile, már a közelünkben is fertőz. A fertőző betegségeket vizsgáló hatóságok szerint május 1 és szeptember 15 között Romániában 65 olyan eset volt, amikor a nyugati nílusi lázzal fertőzött szúnyog csípése okozta a betegséget.

A betegek közül 6-an belehaltak a csípésbe!

A nyugati nílusi láz szörnyen veszélyes, mert olyan fertőzéshez vezethet, amely akár halállal is végződhet. A vírus a szúnyogcsípés útján terjed. A csípés után 3-14 nap a lappangási ideje a betegségnek. A tünetek ebben az időszakban már jelentkeznek, de a szervezettől és az immunrendszertől függ, hogy ki mikor érzékeli az első tüneteket. A szakemberek három különböző tünetegyüttest észleltek:

Súlyos tünetek:

akár agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás. 150 fertőzött beteg esetén általában 1 az akinél ennyire súlyos betegségek lépnek fel. A tünetek: magas láz, fejfájás, gyengeség, rossz izomműködés, ájulás. A betegségek az idegműködést is akadályozzák, így akár részleges bénulás, vagy kóma is előfordulhat.

A gyógyulás hosszadalmas. Aki a fenti tüneteket észleli azonnal jelentkezzen a sürgősségin, fontos, hogy minél hamarabb kezelve legyen a páciens.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük