Hová vezet a radikális iszlám európai térhódítása

A radikális iszlám ellen nagyon nehéz egységes európai fellépést szervezni az eltérő kulturális hagyományok miatt – vélekedett Sayfo Omar, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének munkatársa szerdán az M1 aktuális csatornán.

A muszlim közösség belső bizalmi válsága

Mint mondta, Ausztria és Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként Európában elsőként adott otthont nagyszámú muszlim közösségnek a bosnyákok képében, így régóta fennállnak a jogi keretek az iszlám gyakorlására a régióban.
Ezzel szemben például Franciaország teljesen más utat járt be, az ország gyarmatairól a 60-as években települtek át muszlim tömegek. Számukra nem volt adott az intézményrendszer, és az ország nem tudta garantálni a hívek hitgyakorlását, ezért az érkezők otthonról hozták vallási elöljáróikat – fűzte hozzá.
A kutató szerint ez komoly társadalmi problémát okozott, hiszen míg az első generációnak kulturálisan, társadalmilag és üzenetében releváns volt, amit a mecsetekben prédikáltak, addig a már Franciaországban felnőtt második generáció kevésbé érezte ezt. Ennek következtében a vallási elöljárók és a társadalom között bizalmi válság alakult ki, és nehéz kontrollálni, hogy a mecsetekben milyen üzenetek jelennek meg – tette hozzá.

Hasonló

iszlám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük