Hungary Helps Szíriának – és nekünk, itthon?

Magyarország elkötelezett a Közel-Keleten szükséget szenvedő közösségek és családok megsegítésében, és szeretne hozzájárulni a háború okozta humanitárius katasztrófa enyhítéséhez.

A szíriai háború legfőbb áldozatai a gyerekek

Szolidaritása jegyében ezért Magyarország kormánya – A Hungary Helps program keretében – 505 millió forint támogatást nyújt a “Nyitott Kórházak” elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezést megvalósító olasz AVSI Alapítvány számára az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a szintén a szír fővárosban lévő Olasz Kórház egyéves működésének biztosítására.

Mario Zenari bíboros a megbeszélésen felidézte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hétfőn tartott előadásában is ismertetett tényeket:

A szíriai konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek – mondta Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius hétfő este Budapesten.

A bíboros a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában kiemelte: Szíriát nyolc éve teljesen váratlanul öntötte el az “erőszakáradat”. A brutalitás pedig elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és közülük is a legvédtelenebbek, a nők és a gyermekek szenvedtek a legtöbbet.

Soha, egyetlen konfliktusban sem mészároltak még le ennyi gyermeket és erőszakoltak meg ennyi nőt – mondta.

Mario Zenari kitért arra: a háború több mint félmillió áldozatot követelt, több mint másfél millióan sebesültek meg, a lakóházak 35 százaléka megsérült, minden harmadik iskolát leromboltak és a kórházak és egészségügyi központok több mint a fele elpusztult vagy használhatatlanná vált.

A szíriai nyitott kórházak programot  AVSI Alapítvány koordinálja

A szíriaiak több mint hetven százaléka mélyszegénységben él és mintegy hatvan százalékuk munkanélküli – mondta a bíboros.

A szíriai erőszak elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és közülük is a legvédtelenebbek, a nők és a gyermekek szenvedtek a legtöbbet. A lakóházak nagy része megsérült, minden harmadik iskolát leromboltak. A kórházak fele elpusztult vagy használhatatlanná vált. Elmondta, a nemzetközi támogatással a helyi keresztény egyházak által működtetett kórházak nemcsak keresztény betegeket gyógyítanak, a muzulmánok pedig sokszor a kórházban csodálkoznak rá, hogy azoktól kapnak segítséget, akiket hitetleneknek tartanak.

Giampaolo Silvestri, a szíriai nyitott kórházak programot koordináló AVSI Alapítvány főtitkára ismertette: az alapítványnak 31 országban 179 programja van. Elsősorban az oktatást és az élelmiszerellátást szeretnék biztosítani a háború sújtotta országokban. Elmondta: a nyitott kórházak programot azért hozták létre, hogy gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel támogassák a szíriai lakosságot. Emellett cél volt, hogy a megmaradt három katolikus kórház újra teljes kihasználtsággal működhessen, és ingyenes ellátást biztosíthassanak a legszegényebbeknek.

Giampaolo Silvestri megköszönte a magyar kormány támogatását, kiemelve, hogy Magyarország az első, amely közpénzből támogatja a munkájukat, és ezzel – reményei szerint – példát mutat más európai országoknak is.

Nagy Lajos, a szombathelyi a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta: a kórház legrégebbi, 90 éves épületében működő sebészeti osztályt 523 millió forintból újították fel. A teljes korszerűsítés jóvoltából a betegek 21. századi körülmények közé kerülnek most már.

Kapcsolódó

Frissítve! Nesze neked, magyar egészségügy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük