Kerítésen innen

Így csökkentheted a gázszámlát és ez nem átverés!

gázszámla, csökkentés,

A néhány napja bevezetett, augusztus elsejétől érvényes új rezsicsökkentés kapcsán most sokaknak azon kattog az agya, hogyan lehetne csökkenteni a fűtés-, de különösen a gázszámlát, hiszen főleg a gázfogyasztókat érinti ez fájdalmasan, talán sikerül néhány hasznos tanácsot megfogadva csökkenteni a fizetendőket-írja a Kiskegyed.

Nem lesz mindig nyár!

A nyári kedvező fogyasztással szemben a téli hónapok idején jelentősen megnő a gázfogyasztás, s ezzel együtt a gázszámla is. Már eddig is sokaknak terhelte meg a téli szezon a pénztárcáját, de aki a jövőben az átlagfogyasztás, azaz havi 144 köbméter felett fogyaszt, annak a piaci elszámolás alapján még mélyebbre kell nyúlni a pénztárcájában.

Néhány jó tanács

1. A fűtésszámla jelentősen csökkenthető a jó külső szigeteléssel is, érdemes a homlokzatot, illetve a padlásteret is szigetelni, így télen nehezebben szökik ki a meleg, nyáron pedig nem melegszik fel annyira a lakás.

2. Ha elmész otthonról, és nincs senki a lakásban, vedd le néhány fokkal a termosztátot.

3. Éjszakára 1-2 fokkal vedd le a fűtést. A szoba átlaghőmérsékletének 2 fokos csökkentése fokonként 5%-os energia-megtakarítást eredményez, ezáltal a gázszámla 10%-kal csökkenthető! Arról nem is beszélve, hogy hidegebb hőmérsékletben sokkal jobban is alszol, mint melegben.

4. Használj szigetelést az ablakoknál és az ajtóknál. (Bármelyik barkácsáruházban vehetsz öntapadós ajtó- és ablakszigetelő gumit, -kefét, -habszalagot.)

5. Ne pakolj semmit a fűtőtest környékére, így a meleg könnyebben áramlik a szobában, a termosztát kevesebbszer kapcsol be és indul el a fűtés.

6. Tegyél hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé, azok így a szoba belseje felé irányítják a meleget, így nem szökik el fűtés a hideg falakon át az utcára.

7. Ha van olyan helység, amit télen nem, vagy csak nagyon ritkán használsz, vagy tulajdonképpen nem is kellene fűtened (pince, garázs) csavard le a radiátort és zárd be az ajtót.

8. Szellőztetéskor vedd alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot.

9. Párologtass a fűtött helyiségekben – a megfelelő hőmérséklethez társuló komfortérzet ugyanis ideális páratartalom segítségével alacsonyabb hőmérsékleten is kialakítható. 0°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom esetén a melegérzet ugyanolyan, mintha 40 százalék páratartalom mellett 22°C lenne. (Gondolj csak arra, hogy milyen dunszt lesz, amikor nyáron esik az eső és nagyobb páratartalmú lesz a levegő.)

10. Válassz okos, programozható termosztátot, amit megtaníthatsz az éjszakai és nem otthon tartózkodásnál a nappalik alacsonyabb hőmérséklet beállítására – így nem fűti feleslegesen ugyanazon a hőmérsékleten a lakást.

A cirkón is állíthatsz

1. Nézd meg a forró víz hőfokának beállítását, csökkentsd le annyira, amilyen hőfok még éppen elegendő a fürdéshez, mosogatáshoz, így kevesebbszer és rövidebb ideig kell felfűteni a készüléknek a vizet – így kevesebb gáz fogy.

2. Fürdés helyett inkább válaszd a zuhanyozást. Tusolás során sem célszerű folyamatosan folyatni a meleg vizet. Ha gáztűzhelyed van

3. Főzés és sütés során a gázlángot mindig akkorára állítsd be, hogy a gázláng ne legyen nagyobb az edénynél (a gázláng a legtöbb hőt a lángcsúcsnál adja át).

4. Főzéskor – ha az étel jellege lehetővé teszi – használj fedőt. Így az étel hamarabb megfő, azaz kevesebb gáz fogy- fejejeződik be a kiskegyed cikke.

Nem állítjuk, hogy a fentiket betartva minden gondod megoldódik, de hogy jelentősen csökken az biztos.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Friss!

About Author

Szólj hozzá!