Ilyen még nem volt! Lázongás a Fidesz frakcióban is – Orbán ne csak a maszkokkal foglalkozzon….

Már nem csak az orvosi kamara és a kormánynak korábban tanácsot adó virológusok sürgetnek szigorúbb járványügyi intézkedéseket, de a Fidesz és a KDNP több képviselője is kevesli a szinte csak maszkviselésre szorítkozó védekezést.

Erősödő elégedetlenség már a Fideszben

A hvg.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok szerint meghaladottá vált “az élet menjen a régi kerékvágásban”-szemlélet, és ha Orbán továbbra sem kezdeményez észszerű korlátozásokat, maguk fogják kérni tőle, hogy tegye meg.

“Az emberek azt várják, hogy minden menjen a régi kerékvágásban. Nem állíthatjuk le az országot, mert ha leáll, akkor nem vírustól, hanem attól fogunk majd padlót”

– magyarázta a nyári nemzeti konzultáció Orbán Viktor által is visszatérően idézett eredményeire hivatkozva a hvg.hu-nak egy hónappal ezelőtt több kormánypárti képviselő, amikor a lassanként felkúszó fertőzöttségi és halálozási adatok alapján azt kérdeztük, nem tartanának-e indokoltnak az akkorinál szigorúbb járványellenes intézkedéseket.

Bezzeg szomszéd

A járvány terjedésének csökkentése érdekében ugyanezekben a napokban szinte az összes szomszédos ország szigorított: betiltották a tömegrendezvényeket, korlátozták az üzletekben és vendéglátóhelyeken fogadható vendégek számát, több helyütt azóta részleges kijárási vagy lakhelyelhagyási tilalmat vezettek be. A fertőzések drasztikus felfutása miatt időközben pedig nemcsak a szomszédos országok, hanem az EU legtöbb tagállama további korlátozásokra kényszerült. Az egyetlen ország, amely a másutt már tapasztalt módon szembemenni látszik az autópályán, Magyarország, ahol továbbra létszámkorlátozás nélkül látogatható bármilyen rendezvény – akár több (tíz)ezres futballmeccs, tüntetés – és intézmény, és ahol az egyetlen érdemi járványellenes intézkedés még mindig a kötelező maszkviselés, miközben a napi fertőzöttek és halálozások száma a négy héttel ezelőtti háromszorosát döntögeti.

A szakemberek már hetek óta követelik a szigorításokat

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és a kormánynak az első hullám idején is tanácsot adó virológusok hetek óta követelik a szigorításokat, hogy ne rohanjunk – ahogy egyikük fogalmazott – gyorsvonatként a vesztünkbe. Az újabb és újabb halálozási rekordok pedig úgy tűnik, lassan a kormánypárti képviselők ingerküszöbét is átviszik: az egy hónapja még az élet normális mederben tartása mellett kiálló fideszesek négyötöde szerdán már egyértelműen a mielőbbi korlátozások mellett érvelt. (Mostani cikkünkhöz szándékosan ugyanazokat kerestük meg.)

“Megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami”

– magyarázta lapunknak egy dunántúli nagyváros képviselője.

Egy másik, négy hete még az ország működése mellett érvelő képviselő azt nevezte a legaggasztóbbnak, hogy a tavaszi – sokkal enyhébb – hullámhoz képest a kormány most mintha elfeledkezett volna legveszélyeztetettebbnek számító idősekről: abból, ha őket óvatosságra intenék, szerinte nem származna érdemi gazdasági kár. Ahogy abból sem, ha visszakaphatnák a nyáron megszüntetett vásárlási sávjukat, hogy legalább az akár tünetmentesen fertőző fiatalokkal való kontaktust elkerülhessék.

Látható, hogy a maszkviselés már nem elég

Tavasszal farkast kiáltottunk, amikor nem is volt igazán itt, mindenki óvatos volt, éjjel-nappal kezet mosott, fertőtlenített, nem mászkált feleslegesen, kerülte a találkozásokat. De már belefáradtak, felengedtek – nem bízhatjuk csak az ő felelősségérzetükre vagy kitartásukra, hogy megbetegednek-e

– magyarázta a politikus a hvg.hu-nak, egyértelműen a kontaktusok minimalizálását célzó központi szigorítások mellett érvelve.

Egy aprófalvas körzetet képviselő frakciótársa  azt mondta: a választókerület adottságai miatt ő ugyan nem találkozott hasonló hangokkal – a hozzá tartozó néhány száz lelkes falvakban állítása szerint nem ismert jelenség a tumultus a boltban, így inkább csak bosszúságot okozna például az időseknek szóló vásárlási sáv –, de az országos tendenciát figyelve ő maga is pártolná a szigorításokat – sportrajongó volta ellenére még a sporteseményekkel kapcsolatban is.

(Olvassa el a teljes cikket a hvg.hu-n!)

Kapcsolódó

 járványügyi intézkedéseket

 

4 hozzászólás

 • 2020.10.29 - 17:18
  Közvetlen hivatkozás

  Ez egy fidesz/Orbán általi egyfajta népirtás. Orbán a konzultációra hivatkozik, illetve az emberek akaratára, ami vagy igaz, vagy nem. De a járvány annyira eldurvult, hogy lépni kell, nem totojázni. Ha Orbán hagyja, hogy kihaljon a fél ország, ki fogja eltartani a hatalmasra duzzadt parlamenti vízfejet?

  Válasz
 • 2020.10.29 - 17:55
  Közvetlen hivatkozás

  A szakemberek már hetek óta követelik a szigorításokat! Látható,hogy a maszk viselése már nem elég! – és egyebek! Véleményem szerint az ellenőrzést kellene megoldani,érvényt szerezni a rendeletek betartásának!!! Én egy 1600 – fős településen lakom / NAGYKÖRŰ /. Az üzletek bejáratában ,és az üzletben több helyen is ki van írva,hogy a maszk használata KÖTELEZŐ!! – de kinek? Fehér holló kategória,hogy valakin előírás szerint MASZK van! Az eladóknak is 50% viseli csak.A coop ÁBC vezetőn még soha sem láttam,pontosabban ha viseli,akkor az orra alatt. A KÉZFOGÁS a férfiaknál rendszeres! Találkozásoknál a puszi,ölelés minden napos. Hétvégeken összejöveteleknél,beszélgetés,eszem – iszom Nem – hogy a 1,5 méter,az 1,5 cm sincs meg,mert a padokon Összeérnek! A lakosság jelentős hányada,Szolnokon,Jászberényben,Budapesten stb – stb dolgozik. MIT szigorítsanak?? Miből van már elegünk?? Ha nem lesz számon kérés,nem tudom minek kell történni ahhoz,hogy ez megváltozzon!!

  Válasz
 • 2020.10.29 - 21:25
  Közvetlen hivatkozás

  A magyar egy tokeletesen fegyelmezetlen nep minden tekintetben – sajnos! Az idosav visszaallitasa baromsag: ha egy fiatal teletusszogi 8.58 perckor a kozertet, es a Mari neni belep 9 orakor vasarolni, es megfogja a letusszentett arut, akkor pontosan ugyanugy meg fog fertozodni, mintha valaki szembetusszentette volna. A virus nem ismeri az ido (ora) fogalmat, nem ismeri a politikai rangsort (sot, a gazdasagit sem !), semmi massal nem lehet kordaban tartani, mint a min. 2 meter (nem 1.5 m !) tavolsagot, NEM olelkezni, NEM kezet fogni, es NEM szotyizni egy szar focimeccsen masik 20 000 ember tarsasagaban csak azert, mert ez a fo”ni hobbija! Korlatozni a nagyletszamu esemenyeket, es az ettermekben, kavezokban, mas zart helyeken eleve ragasztoszalaggal lezarni az ulohelyeket, igy betartva a 2 meteres tavolsagot. Mindenkinek kotelezo lenne letolteni a koveto app-ot, amivel perceken belul le lehet kovetni, hogyha olyan helyen voltunk, ahol volt velunk egy legterben covidos, es errol AZONNAL kapunk riasztast a telefonunkon. (Nekem van ez az app, nagyon praktikus, bar ez csak az utolagos felkutatasra jo, de figyelmeztet, hogy menjunk el tesztre meg akkor is, ha nem erzunk tuneteket. Ja es SZU”RO”TESZTEKET vegezni, a leheto legnagyobb szamban, hogy a tunetmentes, de fertozo betegeket karantenba lehessen kuldeni, mielott egy csomo embert megfertozne.

  Válasz
 • 2020.11.04 - 08:32
  Közvetlen hivatkozás

  Az embereknek kellene lépnie, ha a kormány nem teszi meg. Fogjunk össze, mi mind, és zárjunk be, korlátozzunk és maradjunk otthon. Járvány van. Miniszterelnök úr is tudja, ha nem zárja le ezt a kérdést nagyobb lesz a gond bárminél amivel eddig szembe kellett néznie. Ha jó politikus és szereti a népét és országát, nem várja meg a teljes káosz korszakát. Nagyon nem az most a tét hogy szeretjük e Orbán viktort, hanem a túlélés.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük