Járóka Lívia fideszes EU képviselő megkapja – szembesítettük a sikerpropagandát a valósággal

Tavaly év végén egy interjúban Farkas Flórián, a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos, jól megdicsérte a Fideszt, és saját magát. A kétes ügyeiről elhíresült roma vezető szerint, 2010-óta sokat javult a romák helyzete . Cikkünkben Járóka Lívia védi a hazugságokat, de két hiteles cigány vezető kitálal.

Na de Flóri, na de Livi!

“Az akkor kitűzött célokat jórészt megugrottuk, így sikerült több százezer hátrányos helyzetű cigány embert ismét munkához juttatni, bővítettük az egészségügyi szűrővizsgálatokat, illetve egyre több cigány fiatal szerez érettségit, diplomát. Közösségi házak nyíltak, és komplex programok indultak a nyomortelepek felszámolására.”- Farkas Flórián.

A Fidesz, választás előtti sikerpropagandájához csatlakozott Járóka Lívia, a Fidesz EP képviselője. Az Európa Parlament alelnöke, a Mandiner portálnak adott interjújával

Járóka szerint romaügyben a Fidesz -kormány igen nyitott volt az utóbbi években, így többféle pilot projekt indult el hazánkban:

” Ilyen a Biztos Kezdet Gyerekházak intézménye, az EMMI által szervezett egyetemista programok és ösztöndíjak vagy a közmunkaprogram is. Fontos célunk a digitális deszegregáció, amelyet egy magyar és egy nemzetközi fejlesztés is segít. ” / …./ “Az EU-nak általánosan tíz évet kellene biztosítania a szegregáció megszüntetéséhez, ami nem egyszerű feladat olyan helyeken, ahol például szinte csak romák élnek. “

Közmunka a Kánaán?

Az EP képviselő igencsak feldicsérte a Fidesz közmunka programját. Hozzátette ugyan, hogy a közmunkaprogram bevezetésekor értesültek anomáliákról, ezek egyedi, elszigetelt jelenségek:

” A közmunka biztonságot ad a legelesettebbeknek. A statisztikák alapján a közmunkások közül többen átkerülnek a profitalapú munkaerőpiacra. Amit feladatnak érzek még e téren, az az, hogy mivel a romák korábban elsősorban takarító, szemétszedő, fizikai munkát igénylő feladatokat kaptak, egyre több közösségépítő munkát vállalhassanak. Például közösségi növénytermesztést vagy a helyi szociális szervezetek, gazdaságok tevékenységében való részvételt. Választ kell adnunk arra a helyzetre, hogy a GYED melletti munka, a közmunkaprogram és a csekély számú piaci szektorban betöltött munkahelyek bővülésével, illetve reményeink szerint helyi start-upok elterjedésével több telepen is átrendeződik a munkamegosztás. A bölcsődék és óvodák szerepe megnő, több telep esetében az országon belüli migráció miatt telepkiüresedés is előfordul, a fiatalok helyben maradását és az öregek ellátását is meg kell oldani. Így a telepen maradó gyermekek és dolgozó szülők számára családi napköziket, gyermekfejlesztő programokat, délutáni tanodákat, óvodákat kell biztosítanunk.”

A uniós képviselő kitért arra is, mi lehet a jövője a napjainkban még szeparált cigánytelepeknek:

„A jövő a szemléletváltásban rejlik: a zárt közösséget képező cigánytelepeken gyors eredményeket lehet elérni, ha motiválni tudjuk az embereket. Egy-egy kis gyár meg tudja oldani a néhány ezres cigánytelepek sorsát. Ne feledjük, ezek többsége erdő mellett, vidéken helyezkedik el, így átértékelődik a szerepük, és nem költöznek el innen feltétlenül. Ehhez agráralapú, szövetkezeti, önellátó gazdaságok létrehozására van szükség.”

Ez a legutóbbi két mondatot, akár 1970 kötül is mondhatta volna egy akkori párttitkár vagy “agitpropp” mókus.

Mit mond a másik oldal, Teleki László és Komjáti, akik a végeken küzdenek?

Járóka Lívia által elmondottakról megkérdeztük Teleki László, roma politikust, az MSZP országgyűlési képviselőjének a véleményét:

” Járóka Lívia igencsak narancssárga színben látja a magyarországi romák helyzetét. Sajnos tételesen tudnám cáfolni minden mondatát, hiszen a cigányság sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2010 – előtt volt. A cigánytelepek felszámolása leállt, az utóbbi években semmi sem történt. A Fidesznek nem volt fontos, hogy kihozza a romákat a putriból, nem törődtek a gyerekekkel, a felnőttekkel. Az Orbán -rezsimet hidegen hagyja, hogy 10-12 évvel előbb halnak meg az ott élők, mint azok, akik rendezett körülmények között élnek. A magyarországi romáknak az elmúlt nyolc évben nem szavakra, hanem tettekre lett volna szükségük. 2010-óta a Fidesz tovább növelte a romák kiszolgáltatottságát, nyomorát. Többségüknek esélye sincs, hogy emberhez méltó módon éljen.”

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit gondol a fideszes politikus által, a közmunka programról elmondottakról Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke:

“Na, ilyen nyilatkozatok csapják ki nálam a biztosítékot. A fideszes képviselő állításainak nagy része blődség, minden valóság alapot nélkülöző zagyvaság. Milyen biztonságot ad a közmunkásoknak az 54 300 forintos éhbér? Járóka Lívia tudja, hogyan lehet ebből megélni? Kétlem. A közmunkán dolgozók fölött uralkodó helyi kiskirályok a “jogbiztonság” letéteményesei. Vajon milyen statisztikából olvasta ki a Fidesz politikusa, hogy a közmunkások közül többen át tudnak menni a profitalapú munkaerő piacra. A belügyminisztérium és a KSH erősen kozmetikázott adatai szerint is a közfoglalkoztatásban dolgozó emberek 7%-a tudott tartósan elhelyezkedni a versenyszférában. A Közmunkás Szakszervezet valós életben szerzett tapasztalatai mellett több ombudsmani jelentés, illetve a Magyar Tudományos Akadémia neves szakembereinek tanulmányai is azt mutatja, hogy a közmunka világába úgy beleragadnak az emberek, mint egy pókhálóba.
Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke, ezért szívesen megkérdezném tőle, mit szól hozzá, hogy Magyarország 2016 – ban 30 milliárd forintos pályázatot nyert uniós forrásból közmunkások oktatására, átképzésére, amely összegnek csupán 7%-a lett elköltve. De ugyan milyen választ várhatnék egy olyan politikustól, aki annyira képben van a nagy magyar valósággal, hogy a kisfalvakba telepített gyárakban látja a cigányság problémáinak megoldását.”

Mi lesz áprilisban?

Az áprilisi választások közeledtével a Fidesz potentátjai mézes-mázos szavakkal próbálják “az elmúlt nyolc év”-ben semmibe sem vett romákat magukhoz édesgetni. Ehhez asszisztálnak a megélhetési roma politikusok, akik hűséges pártkatonaként orruknál fogva próbálják vezetni a cigányságot.

Egy hozzászólás itt: “Járóka Lívia fideszes EU képviselő megkapja – szembesítettük a sikerpropagandát a valósággal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük