Városi Kurír

A napi fontos…

BlogbazárGyorshír

Juszt László: Na hiszen! A hadsereg, mint a szeretet otthona?! – Némi kiegészítéssel

benko-tibor
Hirdetés

Benkő Tibor Honvédelmi miniszter: “A katonáknak szükségük van Istenre, s a hitre, amely megkönnyíti szolgálatukat, és szükségük van a tábori lelkészekre, akik közéjük viszik a szeretetet és a törődést.”

Hirdetés
Hirdetés

Na hiszen! A hadsereg, mint a szeretet otthona?!

Jelenetem, én voltam katona, akkoriban ezt a szakaszvezetőnk másként magyarázta.

– Először van az örvezető elvtárs egy csillaggal. Ez olyan, mint a faluban a tanácstitkár. Két csillaggal következik a tizedes, olyan mint a városi pártbizottság titkára.

Azután jön 3 csillaggal – mint én – a szakaszvezető, olyan mint a megyei tanácselnök. Rá sem nézhetsz, csak állsz előtte vigyázzban.

Következik az őrmester elvtárs. Ő valamivel kisebb rangú, mint az Isten, de mivel Istent még nem látott senki, az őrmester elvtárs meg minden nap kijön a gyakorlótérre, azt ajánlom,hogy jobban tiszteljétek.

Forrás

Háttér:

A katonáknak szükségük van a hitre, amely megkönnyíti szolgálatukat, és szükségük van a tábori lelkészekre, akik közéjük viszik a szeretetet és a törődést – mondta a honvédelmi miniszter a tábori lelkészi szolgálat újraalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kedden Budapesten.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Totha Péter Joel, a Tábori Rabbinátus vezető tábori főrabbija és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

(Forrás: MTI)

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a HM Tábori Lelkészi Szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából kiadott, „Téged Isten dicsérünk…” című, katolikus és protestáns egyházi népénekeket tartalmazó DVD ünnepélyes bemutatóján hangsúlyozta: húsz évvel ezelőtt a honvédelmi tárca hosszas előkészítő munka után hozta létre újra a tábori lelkészi szolgálatot, s

„a tábori lelkészek azóta is Isten örömhírét viszik a katonáknak”.

Ott vannak mindenhol, „Afganisztánban, a Balkánon és itthon, a helyőrségekben is”.

“Szól a kakas már”

A CD osztogatás közben, úgy tűnt Köves Rabbit nem zavarja, hogy senki sem említi, a legrégebbi magyar-zsidó dalt a “szól a kakas  már “kezdetűt, pedig talán még soha nem hiányzott úgy ennek a nemzetnek a kakas ébresztőszava mint mostanság.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőjében kiemelte: az egyház kétezer éves történetében mindig voltak olyan egyházi vezetők, püspökök, lelkészek, akik az egyház szolgálata mellett felajánlották szolgálatukat a katonáknak is.

„Akik odaálltak a katona mellé, akik hitet, reményt adtak mindazoknak, akik háborúba indultak, akik a hazájukért harcoltak”

– mondta Benkő vezérezredes, hozzátéve: így volt ez Mária Terézia korában is, amikor a magyar katonák körében is megjelentek az egyházi személyek.

„Húsz évvel ezelőtt ismét megjelentek körünkben Isten követői, akik napjainkban is arra tanítanak minket, hogy az a hit, az a remény, az a szeretet, amely körül kell, hogy övezzen bennünket, az segíti útjaink, terveink megvalósítását és elérését”

 

Forrás

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comment here