Kiállítás Reigl Judit emlékére

A Kalman Maklary Fine Arts a közelmúltba elhunyt Reigl Judit előtt tisztelegve “In memoriam Judit Reigl (1923-2020)” címmel nyit kiállítást hétfőn.

Mint írják a jelenlegi helyzetre való tekintettel szokásostól eltérő módon megnyitó nélkül látogatható a kiállítás. A tárlat hétfőtől péntekig 10:00-16:00 óra között lesz nyitva szeptember 30-ig.

Minden kedves érdeklődőt arra kérnek, hogy a kmfagallery@gmail.com e-mail címen regisztáljon a tárlat megtekintéséhez egy konkrét időpont megadásával. A galériában a maszk használata kötelező, a kiállítótérben egyszerre max. 6 fő tartózkodhat.

KMFA Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.

Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron

1950 óta Franciaországban élt. Művei jelenleg a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumok gyűjteményeiben megtalálhatóak: a New York-i MoMa-ban, Metropolitan, Guggenheim Múzeumban, a párizsi Centre Georges Pompidou-ban, vagy a londoni Tate Modern-ben – csak néhányat említve.

Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette

1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967-68-ban Carnegie Díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth Díjban részesült.

2016-ban a francia kormány a l’ordre des Arts et des Lettres díjjal tisztelgett művészete előtt. A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal, melyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak, Reigl Juditot tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztizsét.

A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be

2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kalman Maklary Fine Artssal. Ennek a tárlatnak és a kiállítás szervező által kiadott három nyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, amelyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak.

Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi módon kiemelkedő életműve.

Nagyon erős nő volt, akit a meg nem alkuvó szabadság szeretete és művészete tett halhatatlanná

Ebben az évben nem adták ki a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját, amelyet az idén nyáron elhunyt Reigl Judit festőművésznek adományoztak volna.

Reigl Judit augusztus 6-án egy Marcoussis melletti idősotthonban hunyt el, ahová egy hónappal ezelőtt került.

https://www.facebook.com/KalmanMaklaryFineArts/photos/a.841767965923294/2871252916308112/

Reigl

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük