Máté Gábor: amikor Székely Gábort leköpik, azt is leköpik, aki én lettem

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója úgy véli: a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele.

“Nagyon megrendítő volt”

Több ezren alkottak élőláncot vasárnap, hogy így mutassák meg kiállásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlenségéért. Máté Gábor szombat este állt őrt az egyetemnél, egykori és jelenlegi diákjai közös énekléssel köszönték meg neki az elmúlt huszonhét évet.

„Nagyon megrendítő volt” – így jellemezte a diákjai éneklését a Katona József Színház igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy komoly színészi munka volt mögötte, hogy ne sírja el magát a gesztustól.

A Színház-és Filmművészeti Egyetemről 27 év után távozó Máté Gábor leszögezte, hogy a tanároknak nincs közük azokhoz a megmozdulásokhoz, amiket az egyetem diákjai szerveznek.

Arról is szólt, hogy nem hagyja ott a diákjait, bár felmondott az egyetemen, de a negyedik évtől már koordinálás, konzultációs sorozata, egy-egy kurzus megszervezése az osztályfőnök dolga, amit a színészmesterségről tanítania kellett, azt a tudást már átadta a diákoknak.

„Amikor Székely Gábort leköpik, azt is leköpik, aki én lettem”

– fogalmazott Máté Gábor, aki két évig tanult korábban Székelytől, elmondása szerint a színházról való gondolkodását 180 fokban változtatta meg a rendező.

Máté Gábor úgy fogalmazott: “a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele”.

Gulyás Gergely a Hír TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy amíg nem rendeződik a helyzet a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, máshol fog zajlani az oktatás, mert biztosan vannak olyan diákok, akik tanulni szeretnének.

 

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy máshol kezdődik meg a tanév, Máté Gábor azt válaszolta: „eddig az országban, mi volt az, ami problémát okozott?”.

“Mit nem írtak át, eddig? Mi volt az, ami problémát okozott? Most halál komolyan kérdezem. Ha valami probléma volt, akkor azonnal megszavaztak valami másik törvényt. Bármikor. Erre használják a kétharmadukat, ahelyett, hogy arra használták volna, hogy békét teremtsenek ebben az Istenverte országban. Azért! Ezt kellett volna csinálni, de akkor nem lehet hatalmon maradni, mert akkor egészséges pluralizmus van. És akkor nem lehet hatalmon maradni, így meg lehet. Azért, mert az ország egyik fele megveszekedetten acsarog a másikra. És akik eleget acsarognak, azok biztosan oda fognak szavazni. Ez iszonyatos felelőtlenség és ezt nyögjük és ezt fogjuk, amíg meg nem döglünk ezt fogjuk érezni. Sajnos!”

atv.hu

Máté

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Máté Gábor: amikor Székely Gábort leköpik, azt is leköpik, aki én lettem

 • Avatar
  2020.09.08 - 07:31
  Közvetlen hivatkozás

  Csatlakozom a tüntetőkhöz, mindenben egyet értek Máté Gábor Úrral.
  A 2/3-adhoz olyanok adták felelőtlenül a szavazatukat, akiket meg lehet vezetni és a kormánypropaganda médiáján keresztül látják az ország helyzetét. Kapcsoljanak át néha más csatornára is és értsék, lássák az összefüggéseket, ismerjék meg a valóságot!Mit kért 2018-ban Orbán Viktor? Még 4 évet kérek! Azóta minden eldurvult. Nem olyanokhoz csatlakoznak, akik a békét és a nyugalmat szeretnék, hanem a diktátorokhoz: Putyin, Erdogan, Lukasenka. Embert barátjáról lehet felismerni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük