Kick-box vk: több mint két és fél ezer induló Budapesten

Az év egyik legrangosabb kick-box világversenyét rendezik péntektől vasárnapig Budapesten. A 24. Magyar Kick-box Világkupán hazai részről a tavaly őszi budapesti vb diadalainak a megismétlése a cél.

A szövetség emellett a „tömegesítést” tűzte ki feladatul maga elé: hogy a sportágat űzők létszáma elérje a 10 ezer főt. A legújabb sportdiplomáciai siker, hogy Magyarország elnyerte a 2019-es utánpótlás Eb megrendezését.

A BOK Sportcsarnokbeli verseny az esztendő legnagyobb létszámú és legrangosabb világkupája lesz, ráadásul mivel idén a felnőtteknek „csak” Európa-bajnokságot rendeznek, így gyakorlatilag az év legjelentősebb megmérettetése is egyben. A világkupán a szakvezetés hasonlóan jó eredményeket vár, mint a fantasztikus sikerű novemberi világbajnokságon. 

„Nem lesz könnyű, mert ugyanúgy itt lesz a világelit, csak még nehezebb lesz nyerni, mert kategóriánként nemcsak egy versenyző indulhat egy országból, így az erős kick-box nemzetekből több klasszissal is szembekerülhetnek a mieink.” – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

Az elmúlt időszak felkészülési viadalai azt bizonyítják, hogy a válogatottjaink jó formában vannak.

Mórádi Zsolt, aki tíz világbajnoki aranyával a sportág történetének legeredményesebb versenyzője, ezúttal pedig a szervezőbizottság tagja, beszámolt arról, hogy a gyerekektől a veteránokig több korosztályban zajlanak majd versenyek. Hozzátette, a budapestin kívül már csak egy vk van hátra az idei sorozatból, és az ittenin a legmagasabb az indulói létszám.

A tavalyi vb legeredményesebb kick-boxosa, Veres Roland mind a nyolc idei versenyén megnyerte a királykategóriának számító Grand Champion versenyszámot.

A tavalyi vb-n triplázó Veres Roland elmondta, hogy hét kategóriában indul és mind a hétben aranyérmet kíván szerezni.

A világkupán pénteken mindhárom ringes szabályrendszerben – full-contact, low-kick és K1 – elkezdődnek a három napon át tartó küzdelmek, a tatamikon pedig a csapatversenyek mellett a kezdőbbek és a veteránok kapnak lehetőséget. Szombaton bekapcsolódnak a pointfighting szakág legjobbjai és a zenés formagyakorlat versenyzői is. A vasárnapi zárónapon pedig már tatamira lépnek a light-contact és a kick-light indulói is.

A verseny egyik különlegessége, hogy a női egyenjogúság jegyében a WAKO kick-box világszervezet fennállása óta most először egyenlő lesz a férfiak és a nők díjazása. Súlycsoportonként a győzteseknek 100 euró jár, a királykategóriának számító grand champion versenyszám női és férfi első helyezettje 1000 eurót, míg a csapatverseny győztese 1500 eurót kap.

10 ezer főre duzzasztanák a létszámot

A „tömegesítés” lett az egyik kulcsszó az elmúlt időszakban az MKBSZ háza táján. A szövetség ugyanis a már meglévő komoly tömegbázisát 10 ezer fősre szeretné bővíteni a következő években – vázolta Király István alelnök, aki egyben az európai szervezet első alelnöke.

„A sok-sok éve tartó kiemelkedően eredményes versenysport státusz megőrzése mellett a népszerűsítés, valamint az egészen kis kortól kiépített tömegesítés az egyik legfontosabb célunk.” – jelentette ki Király István.

Európa-bajnokságot rendezhetünk jövőre

Újabb sportdiplomáciai sikerrel büszkélkedhet a Magyar Kick-box Szakszövetség: hazánk nyerte el a 2019-es utánpótlás Európa-bajnokság rendezési jogát. A fiatalok kontinensviadalának is főpróbájául szolgál a Világkupa, ahol az érintett korosztályokban is lesznek küzdelmek.

Az utánpótlás Eb rendezés szempontjából még a 2017-es világbajnokságnál is nagyobb kihívás, hiszen a három korosztály – kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15), illetve junior (16-18) – minden kategóriájában országonként két versenyző indulhat, így a különböző szakágakban összességében több ezer fős gigamezőny várható.

Még sportot, tessék, itt van

Világsztároknak tarthat edzést Mórádi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük