Kijárási tilalmat rendeltek el Kárpátalján az ortodox húsvétvasárnap éjszakájára – Zelenszkij üzenete

Kijárási tilalom lesz érvényben Kárpátalján az ortodox húsvét első napjára virradó éjszaka, kijevi idő szerint szombat este 23 órától vasárnap reggel 5 óráig.

A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek – jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

„Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet” – fogalmazott a kormányzó.

Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba – tette hozzá.

Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat

A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

Zelenszkij: a húsvét üzenete, hogy az élet legyőzi a halált

A húsvétnak Ukrajnában a háborús időkben különös jelentősége van, mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

– Oroszország halált hozott és pusztítást, az ukránok azonban bíznak a győzelemben, ami azt jelenti, hogy az élet le fogja győzni a halált.

Az ukrán államfő hangsúlyozta: az oroszok célja a keleti és déli országrészek elfoglalásával elszigetelni Ukrajnát a Fekete- és Azovi tengertől, illetve eljutni egészen Moldova határáig, ahova szintén be akarnak vonulni. Moszkva más országokat támad meg az orosz ajkú lakosság védelmére hivatkozva, miközben Oroszországban szenvednek az emberek.

Az elnök kiemelte: Oroszországban nincs sem sajtószabadság, sem szólás szabadság, sem jogbiztonság, az emberek pedig elnyomásban és szegénységben élnek.

Kárpátalja.ma/TV21 Ungvár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük