Kiüthetik a bokszot az olimpiáról - Városi Kurír

Sorting by

×

Kiüthetik a bokszot az olimpiáról

A boksz általában nemes küzdelem, kiváló sport, ahol nem csak az izmok, de az elmék is küzdenek. Hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mostanában nem így látja, az nem kizárólag az ő hibájuk: sajnos az a helyzet, hogy az ökölvívás könnyen kikerülhet az olimpiai sportágak közül, ha nem történnek sürgősen változások, főleg a pénzügyekben.

Hirdetés

Ne ámítsuk egymást és magunkat: a helyzet komoly, korrupcióról van szó. A NOB nagyon elégedetlen a sportág nemzetközi szervezetének (AIBA) irányításával és pénzügyi helyzetével. Az olimpiai világszervezet igazgatótanácsának ülése után Thomas Bach elnök elmondta: rendkívül nyugtalanítónak találják, ami az ökölvívóknál történik, és készek a sportággal kapcsolatban merész döntéseket is meghozni.

„A NOB fenntartja magának a jogot, hogy felülvizsgálja a boksz részvételét a 2018-as ifjúsági olimpián, illetve a 2020-as tokiói olimpián” – közölte Bach. Elégedetlenek az AIBA által készített jelentéssel, így a NOB vizsgálni fogja a szervezet további működését.

A NOB korábban felfüggesztette az AIBA-nak járó pénzek kifizetését, amíg a szervezeten belüli helyzet nem normalizálódik. A NOB végrehajtó bizottsága azért döntött így, mert az AIBA-ban július óta vezetői válság van: októberben felfüggesztették a korábbi elnök Vu Csing Kuót, aki csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, és ezért novemberben lemondott tisztségéről.

Hirdetés

A szövetséget ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli irányította, aki a január végi rendkívüli kongresszuson nem vállalta tovább a megbízatást. Jelenleg az üzbég Gafur Rahimov az AIBA ideiglenes vezetője. Rahimov sem megnyugtató megoldás, az üzbéget többek között kábítószer-kereskedelemmel is vádolják, az Egyesült Államokban már be is fagyasztották a számláit.

Hát, erre mondják, hogy nagy a baj. Az első elnök csődbe vitte az AIBA-t, az ideiglenes utódja nem volt képes egyenesbe hozni a pénzögyeket, így hát, igen becsületesen, le is mondott – a mostani ideiglenes meg mindennek a tetejébe még briganti is a javából.

Teljesen érthető, főleg gazdasági szempontból, hogy a NOB kemény szavakkal és még keményebb intézkedésekkel fenyegeti a nemzetközi szervezetet – én csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy mi is itt vagyunk…

Mi, a közönség, a sportolók többsége, akik sem korruptak nem vagyunk, sem nem doppingolunk, sőt, droggal sem szoktunk üzletelni általában – ha kiveszik az ökölvívást az olimpiai sportágak közül, azzal inkább minket büntetnek, mint azt a pár sikkasztót.

És mi lennénk többen.

Tessék, kérem, meggondolni, kétszer is.

De az jogos, hogy a teljes vezetőséget le kell váltani.

Mindenkinek ez az érdeke.

Szele Tamás

Sport Mindig

További sporthírek

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.