Az egyre elviselhetetlenebb nyarak Európa szerte visszavetették a komló termését, és mivel ez a növény a jó minőségű sör alapja, hamarosan alaposan megdrágulhat a folyékony kenyér.
Kézműves sörök a topon
Ahhoz képest, hogy 2009-ben érdeklődés és résztvevők hiányában még elmaradt a főváros VI. kerületének Jókai terére tervezett Kézműves sörfesztivál, az eltel évtized meghozta a nedű diadalát, mára elérkezett a kézműves sörök reneszánsza.
Sörike, Te drága
Valóban nem lehet panaszunk, hiszen a kereskedelemben mindenféle minőségű és árkategóriájú keser-édes finomság megtalálható, az egyszerűtől a bonyolult szerkezetűig, az olcsótól a legdrágábbig. Egyre többet hallani azonban arról, hogy hamarosan jelentős áremelés jöhet. Erről írt most a economix.hua BBC-re hivatkozva:
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, ami a kedvelt ital jellegzetes keserű ízét is adja. A prognózisok szerint az egyre szárazabb, forróbb és hosszabb nyarak tovább fogják rontani a helyzetet, emiatt pedig a sör is drágább lehet – írja a BBC. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzői figyelmeztetik a termelőket: igazítsák a gazdálkodási technikáikat a jövőbeli kihívásokhoz.
A tanulmány arról is ír, hogy a 2020-as koronavírus-világjárvány óta a nedű ára 13 százalékkal emelkedett az infláció és az energiaköltség-növekedés miatt. Nincsenek tehát jó híreink a a folyékonykenyér barátoknak.