Kerítésen innen

Kórházba vitték a népirtó szerb háborús bűnös Ratko Mladicot

háborús bűnös

A második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb etnikai tisztogatás miatt kapott életfogytig tartó börtönbüntetést.  A srebrenicai mészárlás miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt háborús bűnöst tüdőgyulladás és szívzörejek miatt kezelik a hágai kórházban.

Kórházba vitték Ratko Mladicot, Bosznia-Hercegovina szerb hadseregének volt parancsnokát – közölte szombaton a fia

Darko Mladic a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a tábornok állapota súlyos. Általános gyengeség tüneteivel került kórházba, tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Szíve legyengült, szívzörejek léptek fel – tette hozzá.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet Ratko Mladic ellen a délszláv háború idején a bosnyákok ellen elkövetett etnikai tisztogatás ügyében.

Mladic vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt.

A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát, ami a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak számít.

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) tavaly júniusban elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a Balkán mészárosának is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: RTL

Friss híreink

About Author