Koronavírus SMS, mert a szó -még Orbáné is- elszáll

Miközben a kihirdetett veszélyhelyzet 16. napján a KESMA mind a 16 napilapja azonos címlappal jelent meg, a kormány által hajnalban meghozott kijárási tilalomról szóló határozat stencilezett verziója kering az interneten, mert a hivatalos Magyar Közlöny szervere gyorsan megadta magát.

Minden ilyen és hasonló veszélyhelyzet idején kulcsfontosságú a döntéshozók kommunikációja

Az Operatív Törzs kezdeti szerencsétlenkedése után a kijelölt kommunikátorok napról-napra megizzadnak, de a legfontosabb információkat sikerül megosztaniuk a közösséggel. A felhasznált csatornák már érdekes mixet adnak ki, hiszen érthetetlen volt a csak facebookon közvetített miniszterelnöki szózat és más hasonló módszer, miközben alapvető médiumokhoz nem nyúltak. Visszatérve a napilapokhoz, ma reggel a Blikk, a Bors, a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és a Világgazdaság is a

“Maradj otthon!”

címlappal jelent meg.

Nem a leghatékonyabb módja ez az információ-közvetítésnek,

bár meg kell hagyni látványos megoldás. Ahhoz, hogy az üzenet eljusson a címzetthez annak vagy előfizetőnek kell lennie vagy meg kell vásárolnia a mai lapszámot. Szóval elég korlátos az elérés. Ennél már sokkal hatékonyabb volt a kijárási korlátozások bejelentése a Kossuth rádióban. A százéves médium nagyon sok emberhez jut el egyszerre, még akkor ia, ha jól tudjuk: a szó elszáll!

A legkézenfekvőbb kommunikációs csatorna azonban a mobilhálózatok lennének

Jó, tudom a kormányzat egyszer már – a rendkívüli hóhelyzet kapcsán – befürdött ezzel az eszközzel. Mégis

a koronavírus-járvány idején az SMS-ben kiküldött üzeneteke lennének a leghatékonyabbak.

Mondani sem kell szinte mindenki zsebében ott lapul egy okos vagy kevésbé okos készülék. Egy-egy háztartásban négy-öt eszköz is megtalálható.

Szóval a stencilezett kormányrendelet helyett fel kéne kérni mind a három mobilszolgáltatót, hogy indítsanak el egy koronavírussal kapcsolatos információs SMS-szolgáltatást.

A kormány ezzel a módszerrel szinte azonnal és mindenki kezébe, zsebébe el tudná juttatni a legfontosabb információkat.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük