Külföldre menne? Akkor figyeljen! —  határszemle

A legfrissebb számok azt mutatják, hogy a Magyarországra irányuló turizmus tökéletesen összeomlott. Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közti határ – derült ki az uniós belügyminiszterek pénteki videótanácskozásán – írta meg a portfolio.hu.

Optimizmusra semmi ok

A legfrissebb KSH számok azt a megdöbbentő tényt támasztják alá, hogy áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,7 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent.

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 43,2 százalékkal kevesebb, összesen 4,218 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44,4, a belföldi vendégek 42,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 38,5 százalékkal csökkent, és 83,4 milliárd forintot tett ki.

Újra nyílnak az európai határok és a turizmus(?)

A tárcavezetők a külső és belső schengeni határok megnyitásáról tárgyaltak és itt Ylva Johansson belügyi biztos azt mondta, hogy

június vége a legkorábbi dátum.

A beszámolók idézik Terezija Gras, a horvát belügyminisztériumi államtitkár, aki azt mondta, hogy június 15-étől a legtöbb európai határon eltörlik az ellenőrzést, de bizonyos országok még legalább két hétig fenntartanak néhány korlátozást.

Vagyis elképzelhető, hogy júliustól már helyreáll a schengeni övezet működése, de több ország képviselője az óvatos és körültekintő megközelítés mellett érvelt. Johansson bizakodásának adott hangot, miszerint a következő hónap elejétől megnyithatóak lesznek az EU külső határai is az EU-n kívüli állampolgárok számára.

Mint ismeretes, jelenleg június 15-ig van érvényben az unió területére való beutazási tilalom. Ezt várhatóan legalább két héttel meg fogják hosszabbítani.

Több turisztikai szakember világszerte azt prognosztizálja, hogy az idei esztendőre mindenhol a belföldi turizmus lesz jellemző, de az is csak visszafogottan. Ha a jóslat bejön, akkor talán megmenekül az ágazat a teljes éves csődtől.

(Forrás: portfolio/Blikk)

turizmus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük