Különleges túrák a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) szeptemberben több alkalommal különleges túrát szervez, így csatlakoztak a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozathoz is.

Szeptember 15-én, kedden 17 órától őshonos magyar háziállatokat mutatnak be a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén

Lehetőség nyílik a telepen tartott szürkemarhagulya, valamint racka és cigája juhok nyájainak megtekintésére szakvezetéssel egybekötve. Ezen a napon az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a Kardoskút-Pusztaközpontban található Kardoskúti Madárvonulás Múzeumot.

Szeptember 16-án, szerdán 14 órától Evezővel a Kákafoki-Bikazugi holtágon címmel szerveznek túrát Szarvason. A látogatók a vízről ismerkedhetnek meg a holtág növény- és állatvilágával.

A Fehér-tó medre száraz időjárás esetén nyár végére teljesen kiszárad, ilyenkor a felszínt fehér sziksó borítja

Szeptember 17-én, csütörtökön 17 órától medertúrát szerveznek a kiszáradt kardoskúti Fehér-tóban. A medertúra alkalmával a látogatók szakvezető segítségével ismerkedhetnek meg a szikes tavak ritka növényeivel, például a bajuszpázsittal, a sziki ballagófűvel vagy a sziki sóballával. A ritka madarakon kívül számos érdekes állatfaj is szem elé kerülhet, így akár a sisakos sáska, a szongáriai cselőpók vagy a réti rabló is megmutathatja magát.

Csillag les a csomorkányi templomromnál

Szeptember 18-án, pénteken 17 és 22 óra között Szarvasbőgés a Kis-Sárréten címmel szerveznek túrát a Sziki-tavakon. A gímszarvasok különleges nászidőszakában megtartott kirándulást madármegfigyeléssel kötik egybe. Ugyanezen a napon, 18.30 órától csillaglesre várják az érdeklődőket a csomorkányi templomromhoz. Az eseményt – mely erősen felhős idő esetén elmarad – sötétedésig helytörténeti érdekességek színesítik.

https://www.facebook.com/korosmaros/posts/1887692218039169

Szeptemberben minden nap 9-től 17 óráig Színpompás ősz a ligetben címmel nyugdíjasoknak szerveznek szakvezetéses túrákat a Körösvölgyi Állatparkban. A látogatók testközelből ismerhetik meg a Kárpát-medence egykor és ma honos állatfajait. Csaknem 50 féle madár, hal és emlős egyedeit tekinthetik meg. A park egyik érdekességét az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik. Az állatpark legújabb lakói a napjainkban is rendkívül ritka, fokozottan védett európai szürke farkasok.

Kerékpáros túra a Gödény-halomhoz

Szeptember 21-27. között Tiszta a levegő címmel csatlakozik a KMNPI az Európai Autómentes Héthez, a Körösvölgyi Állatparkban minden vendég 50 százalékos kedvezményt kap a kerékpár- és kenubérlésre. Aki kerékpárral vagy gyalogosan érkezik az állatparkba, szintén féláron vásárolhat belépőjegyet.

Az autómentes világnapon, szeptember 22-én, 10 órakor a Körösvölgyi Látogatóközponttól indulva kerékpáros túrát szerveznek a Gödény-halomhoz.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete kezdeményezés összefügg az Európai Nemzeti Parkok Napjával, amelyet az első európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának napján, minden év május 24-én ünnepelnek 1999 óta.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja kezdeményezés arra irányul, hogy minél többen, minél szélesebb körben ismerjék meg, fedezzék fel a kezdeményezéshez csatlakozó országok természeti értékeit. Magyarországon 2007 óta rendezik meg.

Tavasszal a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, ezért került át az esemény őszre, de most is az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó

különleges

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük