Kerítésen innenKiemelt hírek

Lánczi Tamásnak megint elgurult a gyógyszere, konklúzió: “Ha a nagyimnak nem lett volna dereka, madzagon lógott volna az alteste”

Az Orbán Viktor szárnyai alatt dédelgetett XXI. Század Intézet igazgatója – ahogy már máskor is igyekezett meghálálni a fincsi meleget, amiben Viktor-gazda tartja – böffentett egy némi jó indulattal szemlélve: a párhuzamos valóságból származó elemzés-félét, vagy keményebben szólva: hazudott egy orbitálisat.

A vasárnapi EP-választás eredménye

Az MSZP-Párbeszéd már be sem jutna az Országgyűlésbe, a Fidesz-KDNP pedig mindent elsöprő, 80,9 százalékos mandátumarányt szerezne – olvasható a XXI. Század Intézet honlapján pénteken közzétett elemzésben.

A Lánczi Tamás intézetigazgató által jegyzet írás szerint, ha a vasárnapi eredmények alapján kellene szétosztani a magyar parlamenti mandátumokat, akkor a Fidesz-KDNP a 199 parlamenti mandátumból 161-t kapna – ebből 106 egyéni, 55 pedig listás -, ami 80,9 százalékos részesedést jelentene. Ez a jelenlegi kétharmados helyett négyötödös kormánypárti többséget eredményezne.

Az ellenzéki pártok közül – a hazai választáson a közös indulás esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöb miatt – az MSZP-Párbeszéd már be sem jutna az Országgyűlésbe, míg a legnagyobb parlamenti frakcióval, 19 mandátummal a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció rendelkezne. A DK mellett még két ellenzéki pártnak lenne frakciója, a Momentum 11, a Jobbik 8 képviselőt küldhetne a parlamentbe.

Az EP-választás alaposan átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat

Már a 2018-as országgyűlési választást követő tiltakozásokon egyértelművé vált, hogy az ellenzéki szimpatizánsok nem elégedettek pártjaikkal, egyfajta ellenzékváltó hangulat alakult ki

– írta Lánczi Tamás. Ennek eredménye, hogy a vasárnapi EP-választáson az ellenzék korábbi meghatározó pártjai – MSZP, Jobbik, LMP – összeomlottak, helyüket a DK és a Momentum vette át. Ennek eredményeként meg is indult az önkormányzati választásra megkötött alkuk felmondása, és várhatóan újabb belső konfliktusok fogják majd terhelni az ellenzéket, amelynek vezetője ismét Gyurcsány Ferenc lett – emelte ki.

Nézzünk kicsit a gondolatok mögé!

  • A NER-kompatibilis szerző maga is tudja, hogy amivel próbálkozik, az nem más, mint az országgyűlési választásokra kivetíteni az EP-választás vasárnapi eredményét. Ez már csak azért is álságosan hazug, mert éppen elvbarátai és futtatója alakította ki a honi választási rendszert, amely egyetlen demokratikus országban sem állná meg a helyét. A látványosnak szánt gondolatmenet a számokról, tehát nem hogy nem látványos, de egyenesen poshadt szaga van.
  • Ismét előjön Lánczi tartótisztjének, Orbánnak kedvenc gondolata is a “kormányváltás helyett ellenzék váltást akar a nép”, de ez akkor lenne igaz, ha leváltották volna a baloldali pártokat, de nem ez történt, éppen ellenkezőleg, egy néhány fokkal radikálisabb baloldal került előtérbe, és nem az önmagát középre hazudni próbáló Jobbik, vagy a tökételesten identitászavaros LMP, aminek egyik társelnöke, látványosan távol is tartott(ák)a magát a kampánytól.
  • Arról a hazugságról is tényként ír a szerző, amit minden szereplő cáfol, azaz, hogy az eredmény újabb feszültségeket kelt az ellenzékben. Úgy a DK, mint a Momentum megmondta, hogy nem nyitják újra a már megkötött megállapodásokat, ha csak nem tekintjük annak, hogy a Momentum is indít az előválasztáson főpolgármester-jelöltet, illetve, hogy egyetlen kerületben, a Ferencvárosban az eddigieken túlmenően ők adják a baloldal által támogatott polgármesterjelöltet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Fejezzük be valami igazival az álmok birodalmából: “Tiszta nyál csordult ki Toldi szája végén” (Arany János)

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!