Lassabban a testtel Budapesten! – 50 km/h lesz a maximum….

Szerdán fogadhatja el Karácsony Gergely azt az előterjesztést, amely többek között 50 km/órás maximum sebességet engedne meg Budapesten. Megszűnnének a 70-es sebességhatárok, a nem főutakon pedig egységesen 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség.

A fővárosi közgyűlés április 29-én tárgyalná azt az előterjesztést, ami javaslatot tesz egy fővárosi közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terv, intézkedéscsomag kidolgozására

– írja az Index.

A gyalogosok, kerékpárosok sokkal biztonságosabban közlekedhetnének, az autósok viszont várhatóan a fejüket fogják majd

Ebben többek között javasolják, hogy a teljes városra érvényes csökkentett sebességű zónák legyenek kialakítva. A fő-, és gyűjtőút-hálózati szerepkört betöltő útvonalak esetében általánosan az 50 km/óra, a mellékúthálózat esetében a 30 km/óra, a lakópihenő övezetekben 20 km/óra maximális sebesség alkalmazásával csökkenthető a közúti balesetek gyakorisága és kimenetelük súlyossága – írják.

Ezért a javaslat szerint meg kell vizsgálni a lakott területen belül, egyes útszakaszokon jelenleg megengedett 70 km/óra sebességhatár 50 km/órás szintre csökkentését.

…hurokirány…

A javaslat kitér arra is, hogy érdemes lenne megvizsgálni a lehetőségét egyirányú utcák vagy hurokirányban járható utcák kialakítását is.

Az intézkedési csomag kidolgozása, illetve a szükséges kerületi, szakmai és lakossági egyeztetések nagyjából 4-6 hónapot igényelnek, így

a terv 2020 őszére készülhet el teljesen.

Ez alapján az érdemi intézkedésekre

2021-től nyílik lehetőség, áll az anyagban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük