Jó ügyek megoldására vállalkoztak

A roma társadalommal szembeni előítéletek csökkentésére, a vidék megtartó erejének növelésére és a mélyszegénységben élők fűtési problémáinak megoldására kínálnak innovatív megoldásokat az UniCredit Lépj Velünk! társadalmi innovációs programjának idei nyertesei.

A pályázatot elbíráló zsűri döntése alapján 25.000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesült az „UCCU” Roma Informális Oktatási Közhasznú Alapítvány, amely a roma elfogadás jegyében szervez érzékenyítő foglalkozásokat általános- és középiskolásoknak, valamint érzékenyítő sétákat két hazai városban – Budapesten „Gyere velünk a Nyóckerbe!” néven.

Rátermett roma fiatalokat képeznek ki sétavezetőnek, akiknek pozitív példája szemléletformáló. A támogatásból interaktív városi sétáikat kívánják fejleszteni és vállalkozási szintre emelni, valamint cégek számára is terveznek csapatépítő élményeket.

Kanálka manufaktúra

15.000 eurót ítélt oda a zsűri a Vidékért Szociális Szövetkezetnek, akik projektjükkel az Alföld déli részén fekvő Királyhegyes település megtartó erejét, a térség termelőinek és helyi hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetbe hozását kívánják növelni. A helyieknek hosszú távon megélhetési lehetőséget biztosító „Kanálka manufaktúra” helyben megtermelt alapanyagokból, saját receptek alapján készít chutneykat, zöldségkrémeket és zöldségchipseket. A támogatásból bővülhet az üzem gépparkja, az ott előállított termékek köre, hosszú távon pedig fejleszthető a település gasztroturisztikai vonzereje is.

Igazgyöngy Alapítvány

Ugyancsak 15.000 euró támogatást nyert el az Igazgyöngy Alapítvány projektje, amely a Hajdú-Bihar megyei zsákfalu, Told település lakosai számára a fűtési gondok enyhítésére kínál lehetőséget. Helyi alapanyagokból, gépesített előállítású fabrikett gyártását tervezik, ami a tűzifához képest alacsonyabb költségű alternatívát jelent. A termék nem csak a falubeliek számára jelenthet megoldási lehetőséget, mivel a többletgyártás a környéken élők számára is értékesíthető. Az elnyert támogatásból a projekthez szükséges gépeket és eszközöket vásárolhatnak, és a gyártáshoz állandó munkatársat is tudnak alkalmazni.

A nyertesek a pénzbeli támogatáson túl egyéves, az igényeikre szabott szakmai mentorálásban is részt vesznek. Segítséget kaphatnak üzleti tervük elkészítéséhez, finomításához, de pénzügyi, értékesítési, marketing vagy szervezetfejlesztési tapasztalatokra is szert tehetnek. A mentorálást a program szakmai partnere a NESsT Magyarország biztosítja, akik egyéni tanácsadással és közös workshopokkal is támogatják a szervezeteket.

A legszélesebb körű támogatás érdekében már a legjobbnak ítélt 10 shortlistes szervezet is tanácsadáson vehetett részt, hogy a szakmai zsűri előtt sikeres mutatkozhassanak be.

„Fontosnak tartjuk, hogy ez a kezdeményezés ne alkalmi segítséget jelentsen, hanem komplex módon, hosszútávon fejlessze a társadalmi vállalkozásokat, ami lehetővé teszi, hogy a projektjeikkel megcélzott közösségek is képesek legyenek a saját erejükből a körülményeik javítására. Hiszünk abban, hogy a „Lépj velünk!” program ebben valódi segítséget jelent, és a díjazottak javulást visznek számos közösség életébe!” – mondta Marco Iannaccone, az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük