Mostanában a legtöbb háziasszony, ahogy meglát valami kurrens ételalapanyagot, máris igyekszik minél többet „bespájzolni” belőle, nincs ez másként, különösen így húsvét táján a tojásfronton sem. Ebben a témában kérdezte Pákozd Gergelyt Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökét az MTI. Megtudtuk, hogy a húsvéti tojásellátás még nem teljesen biztosított, de jó úton járunk.
Az ellátási pánik vége
Az ellátási pánik mindenesetre elmúlt, és ugyancsak kedvez a termelőknek, hogy az Ukrajnából olcsón érkező tojás egyelőre nem töri le az árakat. Az Egyesült Államokban komoly károkat okozott a madárinfluenza, ezért jelentős a nemzetközi kereslet, az ottani piac felszívja az európai többlet-tojáskészleteket
– magyarázta Pákozd Gergely.
A helyzet akkor lesz nehéz, amikor helyreáll a termelés a tengerentúlon, és az uniós előírásoknál kevésbé szigorú ukrajnai termelésből továbbra is korlátozás nélkül jöhet tojás az EU-ba – hangsúlyozta.
A magyar fogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab
Pákozd Gergely szerint továbbra is belföldön termelt tojást érdemes választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is.
A magyar fogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, utoljára a kilencvenes években esett vissza jelentősebb mértékben. Azóta legfeljebb csak a diéta- és fitnesztrendek befolyásolták valamennyire, de nyilvánvaló, hogy a tojás önmagában is teljes értékű, kiváló élelmiszer – emelte ki a szövetség alelnöke.
Ez is húsvét, és ez is tojás!
Kéthetes húsvéti tojásdiéta, közben egy hét szünet