Sorting by

×

Lincshangulat: sürgősségi ellátás helyett iskolapadba a betegekkel

Szinte lincshangulat alakult ki a közösségi oldalakon, amikor megjelent a sürgősségi ellátás orvoslását célzó legújabb központi javaslat. Az illetékesek a lakosságot vették célba. Azt tervezik, hogy megtanítják a leendő betegeket, mi lehet a reális elvárásuk, ha úgy döntenek, balesetet szenvednek, vagy rosszul lesznek.

Talán nem véletlen, hogy az első számú kormány-bömbiben a Magyar Időkben jelent meg a hír:

a szakma és a szakmapolitika számára is javaslatokat fog tenni a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság annak érdekében, hogy javuljon a sürgősségi osztályok, illetve az ott dolgozók megítélése.

Bognár Zsolt, a szervezet elnöke ugyan nem tagadja, hogy a sürgősségi osztályokon is van teendő. Ám mielőtt meghatódnánk, gyorsan le is hűti a reménykedéstől felhevült kedélyeket és mindenki ámulatára közli: az egyik legfontosabb feladat, a kommunikáció javítása.

Ne legyünk igazságtalanok! A lapnak nyilatkozó doktor, még ha szolidan is, de elismeri:

az elmúlt időben több negatív kritika is érte a sürgősségi ellátást, nemcsak a hibásnak vélt orvosi döntések, de a rendkívül hosszú várakozási idők, illetve a nem megfelelő hangnem miatt is.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó… ja, nem!

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke ezekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a sürgősségi osztályokon dolgozók mindennapi erőfeszítései és a kormányzat aktív támogatása mellett indított fejlesztések ellenére is van még mit javítani a szakma megítélésén. Ezért úgy döntöttek, kezdeményezőleg fognak fellépni a saját szakmájuk és a tárca felé is, hogy minél hamarabb elinduljon egy pozitív változás.

Az MSOTKE elnöke szerint a lakosság informálása például nagyon fontos lépés ahhoz, hogy csökkenjen a sürgősségi osztályok zsúfoltsága és ezzel párhuzamosan javuljon a betegek elégedettsége, növekedjen a betegbiztonság.

Ki a hibás, na ki? – nem fogja elhinni, amit a következő oldalon olvas. Katt ide!

átver

3 hozzászólás

 • 2018.02.15 - 08:08
  Közvetlen hivatkozás

  Nem vagyok fideszfan, ezt előre jelzem. De ezt nagyon komolyan gondolom én is, hogy az általános iskolában kell kezdeni a gyerekeket megtanítani arra, hogyan vigyázhatnak az egészségükre, és hogyan előzhetik meg a betegséget. Ez a két fogalom nagyon fontos. Ezt most nem Magyarországon találták ki, ne essen ettől hasra senki. Rég rájöttek már nyugaton, hogy meg kell tanulniuk az egészséges embereknek azt, hogy az egészségük a legfontosabb az életükben. Ennél semmi sincs fontosabb. Van ugyanakkor egy kis aggódás bennem,,,,,, akik ezt el akarják indítani … egyeztettek a gyógyszergyártók cégekkel? Mert ha nem, akkor abból baj lesz… :) Ugyanis az egészségtudatos ember nem fog gyógyszert szedni, mert nem lesz beteg, és ha mégis, akkor a természetes gyógymódok felé fog fordulni… vagy végső esetben időpontot kér a háziorvostól. Nem JÁR majd orvoshoz… sem a sürgősségire, sem a házi orvosi rendelők várójai nem lesznek dugig minden nap. .. kongani fognak a kórházak folyosói… Álom amiről írok? Nem. Valóság. Aki nem hiszi, járjon utána, vagy nézze meg a két szemével, annak mégis csak fog hinni. Jaaaaaaaaaa,,, ez nem Magyarországon van. Egyenlőre. De el fogjuk érni remélem mi is ezt.

  Válasz
 • 2018.02.15 - 14:27
  Közvetlen hivatkozás

  picit félreérted a cikket. itt nem a megelőzés a szándék, hanem az, hogy a vacak ellátást fogadják el az emberek, törődjenek bele, és lássák azt pozitívan.
  az egészségtudatos ember is beteg lesz, belenyugodhatsz. az viszont nem mindegy, hogy a sürgősségire valaki berohan egy kis köhögéssel, ami megvan már pár napja, de éppen olyan időben jut eszébe orvoshoz menni, amikor csak ügyelet van, vagy mondjuk egy komolyabb lázzal, hányással, ami hirtelen jött.

  Válasz
 • 2018.02.15 - 21:34
  Közvetlen hivatkozás

  Szerintem a sürgősségire nem lehet csak úgy berohanni, orvosi beutaló szükséges, amit gondolom csak indokolt esetben állítanak ki….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.