KoronavírusKiemelt hírek

A rák gyógyítható, de a kemoterápia nem mindig

Hosszútávon nemcsak a daganatsejtekre lehet káros és veszélyes a kemoterápia. Ez a kijelentés ezúttal nem egy „brit tudósok” kezdetű hírben szerepelt, hanem egy hivatalos sajtóközleményben. Magyar orvosok egy csoportja eddig sosem tapasztalt őszinteséggel inti óvatosságra a rákbetegeket és körültekintő eljárásra kollégáikat. Vigyázat jön a kemoterápia!

A Kemo a szívre is veszélyes

Sokaknak meglepő lehet, de a rákos betegek kezelése nem csupán az onkológusok feladata. Szinte valamennyi gyógyszeres kezelés nemcsak a daganatsejtekre veszélyes, ezért számolni kell azzal, hogy az egészséges szervekre is mérgező hatással van.

Eddig sosem tapasztalt őszinteséggel inti óvatosságra a betegeket és főként az onkológus kollégákat a Magyar Kardiológusok Társasága. Közleményükben azt írják:

A kemoterápia a szívre és az érrendszerre is veszélyes, ezért számolni kell azzal, hogy az egyre nagyobb a túlélési idő miatt van ideje kifejlődni az ehhez kapcsolódó kardiológiai betegségeknek is.

A hazai szívgyógyászok nemcsak riogatni akarják a lakosságot, hanem összefogva a Magyar Onkológusok Társaságával létrehozták az Onkokardiológiai Munkacsoportot. Céljuk, hogy a legújabb eredmények, információk is eljussanak a gyógyító orvosokhoz ebben a határterületi kérdésben. Céljuk , hogy kollégáikat megismertessék  azzal: miként lehet a kockázatot mérsékelni, milyen kiegészítő terápiára van szükség ahhoz, hogy a kemoterápia is maradéktalanul megvalósuljon, de hosszútávon a szívet is kímélni lehessen.

A kardiológusok nem köntörfalaznak, bevallják, amire eddig még nem volt példa: azt állítják, hogy a mai legkorszerűbb daganatellenes gyógyszerek – a klasszikus kemoterápiák éppúgy, mint a célzott onkológiai kezelések – toxikusak, és a szívet is megterhelik.

A hatóanyagok pusztítják a ráksejteket, ám ezzel együtt sajnos káros hatást fejthetnek ki az érrendszerre is. Kihathatnak a vérnyomásra, károsíthatják a szívizmot, szívritmuszavarokat okozhatnak, felgyorsíthatják az érelmeszesedést. Mindez károsíthatja a szívizmot és a burkot, a billentyűket, valamint a szív ereit.

A kezelésnek lehetnek akut, azonnali, közép és akár 10 év múlva jelentkező hatásai is – melyeket meg kell próbálni elkerülni.

Akarjuk mi ezt tudni?

A szokatlan közleményben azonban még tovább mennek. Nem kevesebbet állítanak, mint, hogy többen vesztik életüket a kezelés okozta szív-és érrendszeri szövődmény következtében, mint a rák (vagy annak visszatérése) miatt.

A kardiológusok is gyorsan hozzáteszik: nem az a cél, hogy a beteg ne kapjon kemoterápiát. Mindig a rák elleni küzdelem az elsődleges, hiszen a rosszindulatú daganat az életet veszélyezteti. A mindent felülíró feladat tehát túlélni a rákot – ám minél jobb egészségi állapotban.

A kezelések mellékhatásai miatt nem megrettenni kell, netán visszautasítani a terápiát, hanem a kockázatok ismeretében tudatosan mérsékelni a szövődmények veszélyét. A kardiológiai mellékhatások éppen azért fordulnak elő manapság nagyobb számban, mert egyre hatékonyabbak az onkológiai kezelések.

Gondot jelent a túlélés

„Amíg néhány évtizede nem álltak rendelkezésre hatásos terápiák, esélye sem volt a betegeknek arra, hogy hosszabb távú mellékhatásokkal is számolni kell, mert meghaltak azelőtt, hogy azok kialakulhattak volna. Viszont ahogyan nő a gyógyultak és a betegséget hosszan túlélők aránya, úgy jelentkeznek azok a mellékhatások, amelyekkel évek vagy évtizedek elteltével kell szembenézni, és visszavezethetők az egykori daganatellenes kezelésekre”

– hangsúlyozza dr. Nagy András Csaba kardiológus, a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház I. Belgyógyászati-Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzáteszi azt is:

Rengeteg vizsgálat készült már ebben a témában, egyes terápiák akár az alkalmazásuk 28-30 százalékában is okoznak szív- és érrendszeri problémákat, amikre komolyan figyelni kell.

Már a kezelés megkezdése előtt fontos a kockázatok felmérése, azokat figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő terápiát, majd, ha indokolt, szükséges a szigorú kontroll is.

Az onkológus ne legyen „kalapácsos ember”!

A rákgyógyítók ne legyenek olyanok, mint az a bizonyos „kalapácsos ember”, aki mindent szögnek néz! A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos a kockázatelemzés és az ellenőrzés.

Szeretnék elérni, hogy minden onkoteam elé kerülő betegnél legyen kötelező felmérni a beteg kardiológiai státuszát, rizikófaktorait.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ha a kezelőorvosnak ezek az információk a kezdetektől rendelkezésére állnak, pontosan követheti páciensei kardiológiai állapotát. A személyre szabott kockázati elemzés nyomán a kardiológiai mellékhatásokkal fenyegető terápiák elindításával akár párhuzamosan megkezdhetnek olyan támogató (szupportív) kezelést is, amely révén a késői szív- és érrendszeri szövődményeket meg tudják előzni, vagy képesek lehetnek azokat visszafordítani!

About Author

Szólj hozzá!