Koronavírus-infó Dél-Koreából: a szépreményű „with corona” – nak vége, ismét távolságtartás, négyes fokozat….

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számolt be tavasz óta közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről, amit az engedélyével közöltünk. A szép reményű „with corona” – nak vége, ismét távolságtartás, négyes fokozat van, az a legmagasabb, este kilencig tarthat nyitva étterem, kávézó stb. és este tízig, a tanuláshoz való helyek – kezdte beszámolóját a pillanatnyi helyzetről.

Ahogy, azt előre lehetett tudni, sajnos nem ok nélkül volt pánik az omikron miatt. Lehet, hogy Japán csinálta jól, ők az új variáns hallatán, azonnal határt zártak, bár a saját állampolgáraikra ez nem vonatkozik, kaptak is emiatt nemzetközi kritikát bőven. Nálunk pedig, rettenetes mennyiségű negatív teszttel lehet csak bejönni, teljesen mindegy, hogy ki, milyen állampolgár, ilyen alapon a vírus nem válogat. Mindazonáltal, az első napokban itt is leállították az Afrikába közlekedő légi járatokat, mostanra, gyakorlatilag ott vagyunk, ahol az első hullám idején, se ki, se be, sehová. Ugyanakkor, tudnivaló, hogy nálunk még nem az omikron fertőz, hanem a delta.

A szépreményű „with corona” – nak vége, ismét távolságtartás, négyes fokozat van, az a legmagasabb, este kilencig tarthat nyitva étterem, kávézó stb. és este tízig, a tanuláshoz való helyek

Négy ember találkozhat maximum, mondjuk együtt ebédelni, az iskolák visszaálltak az online oktatásra. 4700 halottunk van eddig a covid miatt és rekordot döntünk sajnos minden nap, ma átlépte az intenzív ellátást kapó betegek száma az ezret.

A napi, friss megbetegedések száma 7000 körül mozog. Koreában, 52 millió ember él. Természetesen, ezek az adatok „jók”, nemzetközi összehasonlításban, de nekünk nem jók, egy halott nagymama is túl sok, pláne, hogy itt nagyon erős az a hagyomány, hogy aki haldoklik, amellett ott a családja végig. Sohasem feledhető teher és lelkiismeret furdalás a hozzátartozóknak, ha egyedül megy el valaki. Márpedig, a covid intenzíven nincs látogatás itt sem.

Összeszedtem néhány kérdést, amit nekem tettek fel hozzászólás, vagy üzenet formájában, magyarok

Az egyik az volt, hogy de miért kell szabadban is maszkot viselni?

Azért, mert a nagyon pontos kontakt kutatás kiderítette, hogy a nyílt utcán, hegyi túrán, folyóparton, bárhol, 15 másodperc alatt el lehet kapni a betegséget, körülbelül 2 méteres körzetben, maszk nélkül, az pedig ugye nem túl sok idő és nem is igazán nagy távolság. Másrészt, gyakorlati szempontból sincs értelme levenni, felvenni, öt percenként. Egyszer, normálisan fent van, a fene sem fogja le-föl kapkodni. Arról nem is beszélve, hogy nem kimondottan higiénikus folyton a maszkot és az arcunkat babrálni, amikor tudjuk, hogy a kezünk az egyik legveszélyesebb fertőzés forrás, nem véletlenül mondja boldog-boldogtalan, hogy kezet kell mosni, sokszor és alaposan.

A másik, a maszk minőségére vonatkozó kérdés.

Engem, ma reggel is kirázott a hideg, mikor, a tévéhíradó beszámolt a Brit és Holland helyzetről, közben mutatták a képeket, ahogy az a kék fogorvosi maszk lóg néhány emberen, az is csak úgy tessék – lássék, kint ülnek az emberek a kávézók teraszán, mert a hollandok szeretik ezt télen is, és jön a rendőr, rajta legalább normális maszk van, kéri a QR kódot, a népek pedig roppant derűsen mutatják azt, hogy ők be vannak oltva.

Nem tudom, hogy milyen jellegű tájékoztatás folyik ott, de nekik nem mondta senki, hogy az oltás nem véd a megbetegedéstől?

A delta esetén is, csak(!) a súlyos lefolyástól véd, attól is, mindössze, körülbelül kétharmad arányban. Azaz, ha a bátor holland fiatal beszerzi a betegséget a fogorvosi maszkban vagy anélkül, mert hogy az a semmivel épp egyenértékű védelmet nyújt, majd hazaviszi azt és a nagymama meg belehal, akkor mi van? Egyáltalán ismerik ezt a nem túl bonyolult összefüggést? Mit tanultak biológia órán? Mi a vírus, hogyan terjed, hogy lehet ellene védekezni? Ötödik osztály, általános iskola, istenbizony nem értem a felelőtlenség, vagy a butaság ezen fokát.

A harmadik kedvenc megjegyzésem, hogy „hát de nem kötelező”.

Remek. Amelyik szakadék szélén nincs kiírva, hogy „kötelező nem beleugrani” , abba csak tessék nyugodtan, annyival kevesebb dolga lesz a vírusnak és az legalább tényleg természetes szelekció, míg sajnálatos módon, a vírus okozta halál, legtöbbször nem a felelőtlen, ostoba embert sújtja, inkább közvetve öl.

A következő hozzászólás, hogy „mert az ázsiaiak katonásan fegyelmezettek” .

Nos, nem tudom, én csak a koreaiakat ismerem, semmivel nem másabb emberek, mint egyéb országok lakói, csak megtanulták gyerekkorukban, hogy nincsenek egyedül és azt, hogy nem tudnának mások közreműködése nélkül életben maradni, tehát a közösség érték, a másik ember, állat, élet, megbecsülendő és értékes. Ha ezt, az európaiak nem fogják rövid úton tudomásul venni, ki fognak halni, van, amit egyszerűen az élet nem tesz lehetővé, az élet feladása nélkül. Egyik ilyen, a közösség semmibe vétele.

Tessék csak szépen megfigyelni;

Két éve van covid. Koreában, nem lehet négy kerék meghajtású autót kapni, mert az ahhoz szükséges valamit másik országban gyártják, de két évig nem volt rá szükség, most meg nincs elegendő, mert a munkások elmentek mást dolgozni. Vagy, az AdBlue, ami komoly problémát okozott, ugyanis fosszilis tüzelőanyag előállítása során gyártják, az viszont Koreában nincs, itt évtizedek óta nem gyártják, mert drága előállítani. Kínában van szén dögivel, onnan importáltuk, de most nincs elég, hiszen két évig a kutyának sem kellett. Millió egyéb, hasonló dolog történik világszerte, mert az emberek egymásra vannak utalva, csak szeretik ezt figyelmen kívül hagyni.

A covid betegek nagy száma, a leggazdagabb országok egészségügyi ellátását is bedönti.

Jól ismert tény, fejlett(!) egészségügyi ellátó rendszerek esetében, hogy minden egyes covid halottra, három másik jut, az ellátórendszer túlterheltsége miatt

Nagybritanniában egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, az omikron áldozatainak száma egy nap alatt hétre nőtt, a delta és az omikron, napi 90.000 új megbetegedést okoz.

Ma, már minden tudós azt mondja, hogy semmi bizonyíték arra, hogy az omikron gyengébb lenne a deltánál, arra viszont van, hogy hatványozottan nagy sebességgel fertőz és nem hat rá az oltás.

Na most, akkor, ok-okozati összefüggésben, ebből mi következik?

Elárulom; újabb variáns.

Mit hallunk két éve napi szinten a szakemberektől, hogy nagy számú megbetegedések eredményeznek újabb és újabb mutációkat. Honnan jöttek a variánsok eddig?

Nagy számú megbetegedésekkel terhes, leginkább, oltatlan vidékekről.

Most, ez a definíció, bizony, a fejlett Európát jelenti,

ahol kezd aratni az omikron, a számára ideális feltételek mellett, azaz, adott egy csomó szabadságharcos oltatlan (illetve, az omikron tesz az eddigi oltásainkra, még a harmadikra is, úgy tűnik), nincs/szegényes a mechanika védelem, mint maszk, kézmosás, fertőtlenítés, illetve ezen eszközök használata igénytelen, hiányos (lásd fent. Kávézó fiatalok fogorvosi maszkban, illetve maszk nélkül stb) .

Tehát, az omikron gyakorlatilag akadálytalanul halad és akadálytalanul mutálódik majd, míg az oltóanyag gyártó cégek próbálják valahogy utolérni, ami a lakosság együttműködésének hiányában természetesen nem sikerülhet.

Mindenféle összeesküvés elmélet helyett, mindössze egyetlen dologra kéne rájönni, ez pedig az, hogy nem vagyunk egyedül, a gondolataink, szándékaink, szavaink, tetteink, hatással vannak másokra és másoké pedig ránk.

Tehát, vagy együtt, vagy sehogy.

Kapcsolódó

Koronavírus-infó Dél-Koreából: a szép reményű "with corona" - nak vége, ismét távolságtartás, négyes fokozat....

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük