Ennyit Orbán “nekem a magyarok az elsők” dumájáról: 5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány!

“Mivel legalább a családtagjaimmal szeretnék találkozni, ma újra elmentem ellenanyag szint mérésre. Miután kifizettem újabb 9 ezer forintot és a vérvételre vártam, megtudtam, hogy a magyar kormány eddig 5 milliárd ft(!!!) értékű tesztet semmisíttetett meg 200 millió forintért, mivel a teszteknek lejárt a szavatossága. Mindeközben – egész Európában egyedülálló módon – nálunk tízezreket kell fizetni a magánszemélyeknek a különböző tesztekért. És a 9 ezer forintos teszt eredményére 10 napot kell várni. Addigra akár meg is lehet halni. Ismét kérdezem: Tényleg ennyire hülyék vagyunk?” – kérdezte Vásárhelyi Mária közösségi oldalán.

Igen…..

Csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben, idén tavasszal lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam, a lejárt készlet megsemmisítése ráadásul mintegy 200 millió forint pluszköltséget jelent

– értesült a Jelen. A lap információi szerint

a lejárt tesztek megsemmisítését az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) rendelte el, ezért tőlük próbálták a részleteket illetően információt szerezni közérdekű adatigényléssel.

Megkérdezték, hogy

  • milyen, a Covid–19-járvánnyal összefüggésben beszerzett eszközöket selejteznek le,
  • hány darab eszközről van szó, illetve
  • hány forintba kerültek az adófizetőknek a megsemmisítendő/megsemmisített eszközök.

Az OKFŐ megtagadta a válaszadást mindhárom kérdésre.

Válaszukban – amelyben amúgy a megsemmisítést nem cáfolták – azzal indokoltak:

“az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.”

A kormányzat szerint tehát a súlyos járvány idején, az adófizetők pénzén megvásárolt, majd a hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.

A megsemmisítendő (vagy már megsemmisített) PCR-tesztekkel kapcsolatban nem is az a legelkeserítőbb, hogy milyen drágán szerezte be a külügy ezeket az eszközöket, hanem az, hogy az emberek nem használhatták őket.

Pedig a családok erőn felül fizetnek akkor, ha a munkájuk, vagy egyéb előírás miatt szükségük van PCR-tesztelésre.

Az állam ezeket a teszteket egy forinttal sem támogatja, a piacon pedig 14 ezer és 19 ezer forint között kell fizetni értük. Ezek az árak még egy középosztálybeli családnak is brutálisak, ha rendszeresen kell tesztelni, és különösen megterhelő kiadást jelent, ha több családtagot érint az ismétlődő tesztelés.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Idén tavasszal, amikor a harmadik hullám kezdődött, akkor minden teszt segíthetett volna abban, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy megfertőzhetnek-e másokat, vagy nem. Ha a kormány ingyen szétosztogatja a raktáron álló készletet, akkor is sokkal hasznosabban költi el az adófizetők pénzét, mint amikor az eszközök megsemmisítését rendeli el. A továbbiakért látogasson el a Jelen-re!

 

Ennyit Orbán "nekem a magyarok az elsők" dumájáról: 5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány!

One thought on “Ennyit Orbán “nekem a magyarok az elsők” dumájáról: 5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány!

  • 2021.11.23 at 18:47
    Permalink

    Ezt miért nem szajkózza az M1?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.