Sorting by

×

Közlöny van róla! A családi adóvisszatérítésre a végrehajtó nem teheti rá a kezét

A Magyar Közlöny legutóbbi száma tartalmazza a rendeletet, amely egy fontos kiegészítést tartalmaz. E szerint a gyermeket nevelőknek februárban érkező adó-visszatérítés, vagy ekho-kedvezményre nem vonatkozik a követelésfoglalás.

Keddtől érvényben van…..

A rendelet szerint a visszatérítésre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet. Ez azt jelenti, hogy ha az adós valakinek tartozik, majd pénzhez jut, akkor azt a végrehajtó lefoglalhatja. Viszont ezzel a rendelettel, amely a veszélyhelyzetre hivatkozik, a kormány kizárja annak lehetőségét, hogy az szja-visszatérítésre a végrehajtó rátehesse a kezét, vagyis

a visszautalás az érintettek helyett nem kerülhet a hitelezőkhöz.

A rendelet keddtől, vagyis mától hatályos és egészen

a veszélyhelyzet megszüntetéséig érvényben marad.

Háttér

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly ősz óta dolgozik azon, hogy a családi adóvisszatérítés összegéhez minden jogosult időben és a lehető legegyszerűbben – az érintettek többsége adminisztráció mentesen, automatikusan – jusson hozzá. Az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el, ez a jog az arra jogosultakat mindenképp megilleti. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést.

Kapcsolódó

 

Közlöny van róla! A családi adóvisszatérítésre a végrehajtó nem teheti rá a kezét

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.