Sorting by

×

Meghalt Setét Jenő – Legyen könnyű neki a föld!

Keddre virradó éjjel 50 éves korában elhunyt Setét Jenő – írja a Klubrádió. Az aktivista halálhíréről beszámolt a Roma Sajtóközpont is.

Setét 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végzett – írja a Roma Sajtóközpont.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé. Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalat, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.

Számos díjjal tüntették ki, 1997-ben a Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban a Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.

A RomNet felhívása:

“Gyertyagyújtás Setét Jenő lelki üdvéért! Kedves barátok, ismerősök! Az Idetartozunk! Egyesület, a RomNet és a Roma Sajtóközpont gyertyagyújtással, néma főhajtással és közös imával emlékezik ma este 18 órakor a Szent István-bazilika épülete előtt a tragikus hirtelenséggel elhunyt polgárjogi harcosra, Setét Jenő barátunkra. A néma megemlékezésre 2022. január 25-én kedden, 18-20 óra között kerül sor a bazilika előtt, a Szent István téren.”

Pápai Gábor

“Nem, és nem! “Hát hogy jön ahhoz bárki, aki nem szenvedte el ezeket, nem hordta ezt a cipőt, hogy nélkülünk, helyettünk, a mi nevünkben megbocsájtson?” Setét Jenő tegnap lett ötven éves.”

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.