Connect with us

Kerítésen innen

Tudta, hogy az Euronews az Öné is? – Papír van róla, hogy Orbán köreihez vezethetők a felvásárlása mögötti milliárdok

Mélyütés a lakásvásárlóknak és hitelfelvevőknek: 60 százalékkal nőnek a földhivatali díjak
Megosztás

Kié az Euronews? Azért mégis más az ember nemzeti tartása annak tudatában, hogy a mindenre oly gondosan ügyelő és figyelő regnáló főközszolgái a mintegy 150 millió eurós felvásárlás jelentős részét magyar állami, illetve kormányközeli forrásból fedezték.  Igen „mienk” a havi 145 millió nézőt elérő, egyik legnagyobb európai hírcsatorna, az Euronews is.

Köszönjük, akkor beszéljünk a részesedésükről….

Azt írja a Direkt36, hogy jelentős részben magyar állami és kormányközeli finanszírozásból vásárolta meg egy Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő portugál üzletember cége az Euronews nevű nemzetközi televíziót. A történet 2022-re nyúlik vissza, ekkor vásárolta fel az Euronewst Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége, igaz, akkor azt nem hozták nyilvánosságra, hogy kik finanszírozták az ügyletet.

David annak a konzervatív portugál politikusnak, Mario Davidnak a fia, aki régóta baráti viszonyt ápol Orbánnal

– írja az oknyomozó portál. A Direkt36 a Le Monde francia lappal és a portugál Expresso újsággal közös nyomozása során kiderítette, hogy

a mintegy 150 millió eurós felvásárlást jelentős részét magyar állami, illetve kormányközeli forrás adta.

A Direkt36 birtokába került iratok ugyanis bizonyítják,

hogy 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy magyar állami tőkealap biztosította. Ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később az Óbudai Egyetem alá kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég volt. A pénzt az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

Nem ám!

David azt nem árulta el sem a Euronews dolgozóinak, sem az ügyben érdeklődő újságíróknak, hogy kik biztosították a forrást az ügylethez. A cége annyit közölt még 2021-ben az Expresso portugál újsággal, hogy

az ügyletben nincs közpénz, és magyar üzletemberek sincsenek a befektetők között.

Orbán Viktor szintén igyekezett elhessegetni minden olyan találgatást, hogy neki vagy pártjának köze lenne az ügylethez. Amikor 2021. decemberi sajtótájékoztatóján megkérdezték tőle, hogy fideszes köröknek lehet-e közük a nemzetközi tévécsatorna felvásárlásához, akkor közölte, hogy

„a Fidesz nem szül világbirodalmi terveket, ezt biztosan mondhatom, és az üzleti cégek nevében sem tudok nyilatkozni”.

De bizony!

Valójában azonban a magyar kormányzati köröknek nagyon is komoly szerepük volt a felvásárlásban. A Direkt36 az Expressoval és a Le Monde francia lappal közös nyomozása kiderítette, hogy a mintegy

150 millió eurós -59.000 millió forint!- ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

European Future Media Investment Fund egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ez a társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben –a 444 gyűjtése szerint- több százmilliárd forint értékben kaptak megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban.

Ezeket a kampányokat Orbán egyik legközelebbi bizalmasa, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője felügyeli.

Mi célból?

A kiszivárgott dokumentumok szerint a befektetőknek nagyratörő tervei voltak az Euronews felvásárlásával. A „vízió” az

„EU legbefolyásosabb és leginformatívabb médiumának létrehozása, Brüsszel elszámoltathatóságának és számonkérhetőségének missziójával”.

Még ennél is hosszabb távra szóló ambícióról tanúskodik az a célkitűzés, hogy támogassák

„az európai és a globális újságírás diverzifikáció”-ját.

Az ügylet részleteit közelről ismerő egyik forrás szerint a színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell az Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”.

Csak bele ne avatkozzon senki a magyarok dolgaiba, ugye?

  • Orbán sajtófőnöke azt állította a Direkt36-nak, hogy semmit nem tudnak az ügyletről.
  • Guillaume Dubois, az Euronews vezérigazgatója a Le Monde-nak azt mondta, hogy nem volt tudomása a magyar állam szerepéről az ügyletből, de hozzátette, hogy neki amúgy sem kell ismernie a befektetőket.
  • Az SZTA az Euronews-befektetésre vonatkozó részletes kérdéseinkre érdemben nem válaszolt.
  • Balásy Gyula szintén nem válaszolt érdemben a konkrét kérdésekre azon túl, hogy az „említett hosszú lejáratú kölcsön egyike azon befektetéseknek, amelyeket üzletemberként hasznosnak és jövedelmezőnek ítéltem meg”.
  • Pedro Vargas Santos David és cége, az Alpac Capital nem reagált a kérdéseinkre

-írta a Direkt36, ahol további részleteket olvashat a témáról.

Kapcsolódó

euronews

Szerző