Orbán Viktor B-terve -Novák Katalin- ideológiai hidegháborúra készül!

Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben – véli a Fidesz jelöltje. Novák Katalinnal a Mandiner készített interjút a társadalom kihívásairól és az államfői szerepről. 

Egy harcias politikus

Olvashattuk, hogy ön Orbán Viktor B terve és cserejátékos. Csalódott, hogy amiatt lett a kormánypárt jelöltje, mert Kövér László nem vállalta?

Megtisztelő, ha a nevem valahol Kövér Lászlóé mellett szerepel.

„A nőket nézik le azok a politikusok, akik azt mondják, hogy bábu és alibinő vagyok” – reagált egy interjúban. Csakhogy az ellenzéki kritikák nyilvánvalóan inkább a kormányzati-pártpolitikai kötődése miatt hangzottak el. Miért kellett elővenni a „nőkártyát”?

A köztársaságielnök-jelöltek párthoz kötődése általános Magyarországon és külföldön is, semmi újdonság nincs benne. A kérdés, hogy hivatalba lépve képes-e az államfő a nemzet bármilyen egyéni vagy csoportérdek feletti egységét megjeleníteni. Ami a kritika női részét illeti: a baloldali politikusok folyton női vezetőket követelnek. Most, hogy egy nő lehet a köztársasági elnök, előre bábunak minősítik. Mi ez, ha nem lenézés? Persze lehet, hogy nemcsak a nőket, hanem a jobboldali férfiakat is lenézik. Anélkül, hogy érdemi kritikát fogalmaznának meg, vagy valódi választási lehetőséget kínálnának.

„A legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon”

„Tettekre készülök nem gesztusokra”

Milyen gesztusokat tervez tenni azoknak, akik kételkednek?

Tettekre készülök, nem gesztusokra. A nemzet egységének megjelenítéséhez a valamennyiünk számára közös teret kell megtalálni. Ilyen a magyar nemzethez tartozás büszkesége, a családok védelme, örökségünk megóvása és gyarapítása, a tehetségek gondozása. Ezek nem világnézeti vagy pártpolitikai kategóriák.

Csak a formaság kedvéért: a „bábuvád” leszerelése céljából kilép a Fideszből? A párttagságomat felfüggesztem, ahogy elődeim is tették.A baloldali politikusok folyton női vezetőket követelnek.

„Most, hogy egy nő lehet a köztársasági elnök, előre bábunak minősítik”

Ennek a térségnek a megértése a nyugatiak számára komoly kihívás

Négy idegen nyelven beszél, még a kritikusai is elismerik sokrétű tanulmányait, külföldi tapasztalatát. Felkészült az államfői szereppel járó diplomáciai teendőkre is?

Magyarország a szívünk közepe, és mi lehetünk Európa szívének a közepe is. Jó kapcsolatra törekszünk szomszé­dainkkal, a közép-európai együtt­működés kulcsszereplője Magyarország. Közös európai jövőnk szempontjából meghatározó, hogyan alakul a Balkán helyzete.

Ennek a térségnek a megértése a nyugatiak számára komoly kihívás. Mi segíthetünk, hidat képezve nyugat és kelet, észak és dél között, miközben erősítjük a külső határokat. Izgalmas, hogyan alakul a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal, Latin-Amerikával, Afrikával vagy a rohamosan fejlődő ázsiai régióval. A világban nem csak az anyagi erőforrásokért, a politikai befolyás növeléséért folyik ádáz küzdelem. Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben. Van tehát feladat. Nem leszek tétlen államfő a nemzetközi térben sem.

Nagy port kavart, hogy a minap elővették egy 2010-ben még Németországban főállású édesanyaként vezetett blogja miatt, amelyben azt írta: hálát ad, amiért nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élnek röhejes jövedelemből. Ma is így gondolja ezt?

Orvosok és pedagógusok között nőttem fel. Ma éppen úgy tisztelem a kórházi ápolók, a szociális területen dolgozók vagy a pedagógusok munkáját, mint tíz évvel ezelőtt, a legnagyobb megbecsüléssel tudok csak beszélni róluk. A régi megjegyzésem éppen a méltatlanul alacsony jövedelmekről szólt. Emlékeztetőül: nyolcévnyi szocialista kormányzás után voltunk, az egészségügyi dolgozók fizetése és erkölcsi meg­becsülése elkeserítően alacsony szintre jutott. Frusztráció, harag, kiábrándultság volt bennem akkoriban emiatt. A családunk másfél éves németországi tartózkodás után 2010-ben költözött haza éppen azért, hogy bekapcsolódjak abba a kormányzati munkába, amely a szakadék széléről való visszafordulást, a romok eltakarítását és az építkezést jelentette. Meggyőződésem, hogy lényegesen jobb a helyzet, mint 2010-ben volt, a bérek sokat emelkedtek, a családtámogatások bővültek. Ez igaz akkor is, ha ezután is folytatni kell a béremeléseket, erősíteni kell ezen hivatásoknak a megbecsülését.

A legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon

Novák Katalin szerint jelenleg a társadalom számára a legnagyobb kihívás a járvány és az infláció, távlatilag pedig az a legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon.

Az lmbtqi-kérdéssel és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban leszögezte: nincs fontosabb a gyerekeinknél!

„Mivel a nyugati világban az lmbtqi-propaganda most az óvodásokat, iskolásokat vette célba, résen kell lennünk” – fogalmazott az államfőjelölt, aki egyetért azzal, hogy közvetlenül a magyar emberekhez fordul a kormány.

„Meggyőződésem, hogy a gyermeknevelés joga és kötelessége elsősorban a szülőket illeti meg. Helytelen, ha bárki az ő hátuk mögött, szándékaikkal ellentétesen befolyásolja kiskorú gyerekeiket” – tette hozzá.

A választási kampányról szólva úgy fogalmazott: „Edzettek vagyunk, talán már észre sem vesszük a durvaságot, annyira a hétköznapok részévé vált. Mintha folyamatos kampányban élnénk. Más országokban is így van. A közösségi média a közélet vámszedőjeként egyre többet, egyre durvábbat, egyre személyesebbet követel. Nehéz megóvni magunkat tőle. Én a másik ember méltóságát sértő személyeskedést eddig is elkerültem, s a jövőben is ehhez tartom majd magam”.

A környezetvédelemről, fenntarthatóságról szólva Novák Katalin elmondta: számára természetes, hogy nem pazarol, így nevelték.

„Vidéki vagyok, Ágasegyházán, a faluban, ahol a nagyszüleim tanítottak, az volt a természetes, hogy amit lehet, felhasználunk, az ételt sem dobtuk ki soha. A fenntarthatóság pedig ott kezdődik, hogy legyen kinek továbbadni a környezettudatos gondolkodást. Ha nincs következő generáció, nincs kinek megőriznünk a Földet”.

Kijelentette: vitathatatlanok az utóbbi évek demográfiai eredményei. 220 ezerrel több gyermek született 2010 óta ahhoz képest, mint ha minden maradt volna a régiben. (Ez egészen egyszerűen nem igaz, lényegében egy politikai blöff, a szerk. KSH: Élveszületések és teljes termékenységi arányszám)

Ez a folyamatosan bővülő családtámogatásoknak köszönhető. Európában Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv – mondta.

A jogállam megóvása nem függ a politikai hovatartozástól

Az alkotmányos rend védelme feladata az államfőnek, legyen bármilyen a kormány.

„Az alkotmányos rend megdöntéséhez nem fogok asszisztálni” – jelentette ki.

Leendő köztársasági elnöki imázsáról szólva Novák Katalin úgy fogalmazott: „maradok, aki vagyok”.

Írta meg az MTI-re és a Mandiner hivatkozva a Respublika.

Novák-archív a VK-ban!

Novák Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük