Sorting by

×

Ez roppant kínos! „Ártó szándékú hatalmak szekértolója” – Kiutunk az Európai Unióból

Az Európai Parlament egy különbizottsága másfél éves munkával jelentést készített az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és a félretájékoztatásról. A dokumentum több helyütt is megnevezi a magyar kormányt, mint az ártó szándékú külső hatalmak érdekeinek szekértolóját – olvasható a Népszava tudósításában.

Magyar manipulációk

A 25 igen, nyolc nem és egy tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás bírálja a kormányt, amiért száműzte a CEU-t, de helyette létre akarja hozni a kínai Fudan egyetem budapesti campusát, amely a kínai befolyásolási kísérletek egyik bástyája lehet. A jelentés szóvá teszi, hogy a magyar hatóságok jogellenesen használták a Pegasus kémszoftvert, hamis információkat terjesztenek. A bizottsági tagok konkrétan bírálják a magyar kormány nyugat-balkáni térségben folytatott orosz- és Kína-barát, manipulatív politikáját. A jelentés a különbizottság másfél éves munkáját összegzi, és ajánlásokat fogalmaz meg a tagállami és az uniós döntéshozóknak. Javasolja többek között, hogy az EU vezessen be rendszerbe foglalt szankciókat a félretájékoztatás ellen. Donáth Anna EP-képviselő kezdeményezte, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

Elég az entert lenyomni

A jelentés egyelőre nem keltett nagyobb visszhangot sem itthon, sem az EU berkeiben, de várhatóan márciusban az EP plenáris ülése elé kerül, s ott a képviselők elég nyers bírálatokat címezhetnek a Karmelita kolostor lakójának. Az európai ügyekben illetékes miniszter, Varga Judit válasza nem lehet kétséges, tehát bátor vagyok megelőlegezni: „Ismét támadásba lendült Magyarország ellen a Soros-birodalom” – feltehetően ez lesz a magyar kormány reakciójának lényege. Készen áll valahol valamely számítógépen, csak az entert kell lenyomni.

A februári bírósági döntés

Ám ennél a jelentésnél sokkal fontosabb, hogy miként dönt az Európai Bíróság a magyar és a lengyel kormány beadványáról, vagyis hogy jogszerűnek ítéli-e, az Európai Parlament nagy többséggel tavaly elfogadott határozatát, amely szerint az EU jogállamisági követelményeit megsértő tagállamoktól megtagadható minden uniós támogatás. A határozat február közepére várható, de a felperesek egyelőre rosszul állnak, mert a hivatalos szakmai főítész a kereset elutasítását javasolta.

A képzelet játéka

Ha a döntés is ez lesz és teljesen leáll az uniós pénzfolyam, mert a két kormány rendszeresen megsérti az európai jogállami követelményeket, akkor Orbán Viktor ad absurdum dühében akár még a választások előtt bejelentheti Magyarország kilépését az EU-ból, s ezzel együtt – például a járványhelyzetre hivatkozva kezes parlamentjével elhalasztathatja a választást mondjuk egy évvel vagy kettővel. Ámde remélhetőleg ez csak egy magamfajta aggódó betűvető tévelygő, borúlátó képzeletének játéka. Annyi azonban bizonyos, hogy az újraépítési támogatások kifizetését az Európai Bizottság egyelőre felfüggesztette. Brüsszel és a magyar kormány közötti viszony csak romlik és romlik. Az EP képviselők sem plenáris, sem bizottsági ülésen jót nemigen mondanak a magyar kormányról, a legutóbbi jelentés már (amint láttuk) „ártó szándékú hatalmak szekértolójának” nevezi a Fidesz-kormányt. Magánvéleményem szerint érik a szakítás, bármit is mond Orbán Viktor, mert

„egyébként sem arra kell ügyelni, amit mond, hanem arra, amit tesz.” És amit tesz, az bizony Európán kívülre mutat!

Kapcsolódó

 

Ez roppant kínos! „Ártó szándékú hatalmak szekértolója” - Kiutunk az Európai Unióból

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.