Sorting by

×

PDSZ: győztünk! Döntött a bíróság, lesz hétfőn pedagógussztrájk! – Az Emmi köti az ebet a karóhoz: törvénytelen!

Maruzsa Zoltán államtitkár tegnap arról tájékoztatta az iskolaigazgatókat, hogy a január 31-re beharangozott figyelmeztető sztrájknak egyelőre nincs semmilyen törvényes alapja. Most érkezett egy bírósági végzés, így a pedagógusok egy lépéssel közelebb kerültek a munkabeszüntetés megtartásához.

2022.01.31. 8-10

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és a PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk

– közölte Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Hozzátették, hogy ez egy elsőfokú bírósági végzés, így most a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát innentől kezdve már csak a kormányon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e.

A szakszervezetek tehát nem fújják le a sztrájkot, és mindenkit arra biztatnak, hogy folytassák a szervezést

– hangsúlyozták.

Mint arról korábban beszámoltunk, január 31-én hétfőre figyelmeztető sztrájkot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet. Bár már a helyi sztrájkbizottságok is létrejöttek, és a szervezést számos intézményben megkezdték, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tegnap levelet küldött az intézményvezetőknek, melyben az írta:

A bíróság 2022. január 25-én, kedden kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát a szakszervezetek bírósági beadványával, bírósági döntés még nem született, jelenleg tehát a jövő hétfőre tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

Emmi-közlemény viszont…

A Minisztérium közleménye szerint

„a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re.”

„Jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből. Bár a szakszervezetek már decemberben – a Kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni. Így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a Kormány képviselőinek.

Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé”

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Kormány ennek ellenére az EMMI MTI-hez elküldött közleményében felszólítja „a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.”

„Kérjük a szakszervezeteket, hogy ne nehezítsék tovább a szülők dolgát. Álláspontunk szerint, a hétfőre tervezett sztrájk amellett, hogy jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része.

A baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket. Politikai akciókra és politikai szimbólumok viselésére buzdítják őket. Teszi ezt az a baloldal, amely kormányzása alatt több ezer pedagógust tett utcára, befagyasztotta a bérüket és még el is vett tőlük egy havi bért” – írja a Minisztérium.

Forrás
Kapcsolódó

 

PDSZ: győztünk! Döntött a bíróság, lesz hétfőn pedagógussztrájk!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2022.01.28 - 18:17
  Közvetlen hivatkozás

  Az EMI bekaphatja, ha a bíróság a pedagógusok javára döntött. Kár, hogy nem sztrájkolhatnak napokon keresztül, amíg a kormány/orbán észbe nem kap. Százmilliárdokat sz@rtak el tökfelesleges dolgokra, látványberuházásokra, százmilliárdokat a külhoniaknak, pénztáros lölőnek, a nemzeti töklámpás vejkónak, saját pereputtynak, orbán haveroknak, Stb. Pont azok béremelésére nincs pénz, akiktől a gyerekeink jövője függ. Ugyanígy lemaradtak az egészségügyi szakdolgozók is, akiktől az egészségünk függ. Érdekes módon kövér, áder bére, vagy a képviselőké évente automatikusan emelkedik 30℅-al. Azt bezzeg nem felejtik el

  Válasz
 • 2022.01.29 - 01:20
  Közvetlen hivatkozás

  Ugyan mar, hagyjuk ezt az “engedelyezett” sztrajkosdit! Hat az uralmon levo kormany MINDIG tiltani fog minden ellene iranyulo tuntetest, hat nem ertik ezt a szakszervezetek, nem erzi ezt a kormany? Mikor talalnak majd egy olyan kormanyt, aki azt fogja mondani, hogy itt az engedely, lehet merenyletet inditani ellenunk??? Es van polgari engedetlenseg, ami NEM engedelyhez kotott – hat akkor nem sztrajknak kell hivni, hanem NEM BEJELENTENI, es csak megcsinalni? Ettol fuggetlenul a tanarok me’g megszervezhetik a szukseges minimalis szolgaltatasokat, vagyis a gyermekmegorzest, a gyermekek szempontjabol szukseges korrepeticiot – ez megfelelhet a sajat lelkiismeretuknek is es a sztrajkot ellenzo kormany sem kothet bele. Szoval hogy is volt, amikor orbanek a kutyatol sem kertek engedelyt, de bontottak a kordont a Kossuth teren, mint allat? Es hogy nez mar ki az, hogy az emberek nem fejezhetik ki a velemenyuket a sajat helyzetukrol? Igy soha a budos eletben nem tortenhetett volna meg sem 1848, sem 1789, sem 1956….Ugyhogy tanarok, elore, szerintem mara mar a modern szulok is megertettek, hogyha nem tamogatjak a tanarokat, akkor a gyerekuk jovojet teszik kockara? Ez mar nem a hoffmannrozsacska “barsonyos” belenyulasa a tantervbe, nem a hulyen vigyorgo balogh pater kenetteljes gyerekabuzusa – ez a ve’res valosag! Ne hagyjatok magatokat – valakinek el kell kezdeni, raadasul meg a valasztasok elott!

  Válasz
 • Visszajelzés: Kaslerék hazudnak a pedagógussztrájkról! - Városi Kurír

 • Visszajelzés: "Nem kell félnetek jó lesz" - A hétfői sztrájk elé - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.