Pikó: káosz, kérdőjelek, kapkodás – így néz ki a kormányzati “általános” tesztelés Budapest kerületeiben

Aki Magyarországon él, azt már különösebben nem lepi meg az a kormányzati kapkodás, ami a koronavírus-járvány központi kezelését körülveszi.

Lehetne bohózatba illő is, ha nem emberéletek ezrei múlnának azon, ahogyan a kormány önmagának is ellentmondva, rögtönözve, teljes alkalmatlanságát bizonyítva próbál úrrá lenni a helyzeten.

Amikor Budapest maga javasolta és kérte a pedagógusok és szociális munkások általános tesztelését,

a kormány gúnyos lehurrogása volt a válasz – egészen addig, amíg egy elegáns hajtűkanyarral a miniszterelnök maga be nem jelentette, hogy az eddig elvetett javaslatot saját kezdeményezésként valósítja meg.

Csakhogy ami nem látszik a miniszterelnök várbeli irodájából, az az a valóság, amivel az elmúlt napokban a fővárosi kerületekben, pedagógiai és szociális intézményekben, önkormányzatokban az érintettek szembesültek: a káosszal, a kapkodással és a követhetetlen eljárásokkal.

Több kerületi önkormányzat számára a bejelentett “általános” “kormányzati” tesztelés néhány tucat teszt megérkezését jelentette,

semmi többet.

Van olyan fővárosi kerület, ahol az önkormányzat által foglalkoztatott 270 szociális területen dolgozó közül 22 fő letesztelése biztosított egyelőre.

A múlt pénteki bejelentéssel szemben nem igaz tehát,

hogy zajlana a teljes szociális szféra tesztelése: jelenleg kizárólag a szakellátást nyújtó intézmények dolgozóinak tesztelése történik, akik a szociális munkásoknak, családgondozóknak csak nagyon kis részét teszik ki. A bukott 8. kerületi fideszes polgármester, Sára Botond fővárosi kormánybiztos levele alapján most már azt is tudjuk, mit jelent az óvodákban és iskolákban az “általános” tesztelés: ez csupán az oktatási nevelési tevékenységet végzőkre terjedhet majd ki, azaz

nem foglalja magában sem a technikai személyzetet, sem a pedagógusok munkáját segítőket.

Márpedig ők legalább olyan szoros kapcsolatban vannak a pedagógusokkal és a gyerekekkel, mint azok, akikre kiterjed a tesztelés.

Ennek így semmi értelme

– a gyerekeink és a tanáraik és az oktatási intézményekben dolgozók valamint családjaik biztonságát csak a mindenkire kiterjedő rendszeres tesztelés szolgálja. Felelős polgármesterként nem szolgáltathatjuk ki a lakosságot ennek a felelőtlen és szakszerűtlen kormányzati látványpolitikának. Felszólítom a kormányt, haladéktalanul kezdje meg a szociális és oktatási területen dolgozók teljes körű és rendszeres tesztelését.

Forrás

kigyuladt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest