Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint, jelenleg a fertőzések nagy részéről nem is szerez tudomást a hatóság

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, aki a Városi Kurírban is folyamatosanidőről időre elmondja mit gondol, most  az RTL Híradóban fejtette ki miért gondolja, hogy működhet, ha a hatóság lerövidíti a kötelező karantén időtartalmát, és a rejtett, rejtőzködő fertőzöttekről is beszélt.

“A hatósági karantén jelenleg nem működik Magyarországon”

A jelenlegi szabályok szerint 10 napig kell karanténban lennie, annak, aki elkapja a koronavírus-fertőzést, ám ezt az időt most az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csökkenteni szeretné. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos az RTL Híradójában elárulta, hogy szerinte is lehetne csökkenteni a karanténban töltött napok számát, hiszen az új variáns, az omikron lappangási ideje jóval rövidebb a korábbiaknál, és hamarabb is átesünk rajta. A rövidítéshez bevezetésének feltételei között van szerinte,  hogy csak akkor van értelme, ha az éppen gyógyulóban lévő fertőzött a karantén utáni napokban is szigorúan viseli a maszkot akár otthon is, a család védelme érdekében.

-A hatósági karantén nem működik jelenleg Magyarországon. Senki nem ellenőrzi, hogy a karanténszabályokat betartatják-e, tehát a karantén pillanatnyilag egy önkéntes vállalás

– mondta a tüdőgyógyász, aki mindenkinek azt tanácsolja, hogy enyhe tünetek esetén 5 nap karantént tartson.

Rejtett, rejtőzködő fertőzöttek

Falus kitért arra is, hogy jelenleg a fertőzések nagy részéről nem is szerez tudomást a hatóság, hiszen akinél otthon, a saját pénzből vásárolt tesztnél derül ki, hogy elkapta a koronavírust és később sem megy orvoshoz, az nem kerül be a nyilvántartásba, ezért a szakember szerint lehet a fertőzöttek valós száma akár tízszerese is a hivatalosnak. Olvasható a Blikk összefoglalójában.

(Képünk képernyőfotó)

Kapcsolódó

Falus

Egy hozzászólás itt: “Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint, jelenleg a fertőzések nagy részéről nem is szerez tudomást a hatóság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük