Kérdés az Omikron árnyékában: eddig, addig, amaddig, meddig tart a védettség?

Mennyi esélyünk van elkapni az omikront, ha korábban már átestünk a koronavírus fertőzésen, és mennyi ideig tart az előző betegségből eredővédettség? Teszi fel a kérdést az Egészség Kalaúz, és meg is válaszolja azt.

Van egy rossz hírünk!

Ami az alfa és a delta variánsok esetében működött, az az omikronnál megdőlni látszik. Az előbbieknél a tapasztalat az volt, hogy a fertőzés immunizáló hatása körülbelül 6 hónapig tart, és addig nem kell számolni az újrafertőződéssel. Az omikron esetében ez azonban nincs így, ugyanis kifejezetten nagy a replikációs képessége, a tüskefehérje átalakulása az, ami igazán fertőzőképessé teszi, ami által kikerüli az adaptív immunválaszt.

Az omikron könnyen újrafertőzhet
Habár a koronavírus megjelenése óta már számos variánssal találkozhattunk, az omikron az eddigiekhez képest speciális mutáns. Sokkal több variációja van, mint például a deltának, gyorsabban terjed, könnyebben fertőz, és az újrafertőződéses esetek száma is magasabb, mint ezt megelőzően.

 Még nincs elegendő információ

Nem tudjuk, hogy mekkora védettséget ad egy korábbi mutánssal való megfertőződés az omikron ellen. A Huffpostnak nyilatkozó Carla Garcia Carreño, aki a Planoi Gyermekorvosi központ infektológus-főorvosa elmondta, hogy az omikron tüskefehérjéje beépül az emberi sejtekbe, mielőtt megfertőzi a szervezetet, és sokkal jobban “kapaszkodik” a sejtekbe, ami megkönnyíti a betegség tovább terjedését.

Az, hogy kiket érinthet leginkább az újrafertőződés, még egyelőre nem világos a szakemberek számára sem. Annyit azonban már most látnak, hogy a 3 hónapon belüli újrafertőződés esélye nagyon alacsony az omikron esetében is. Korábbi eredmények azonban rávilágítanak arra is, hogy az teljes oltási sor felvétele nagyban fokozza a védelmet, de a szakemberek kiemelik, hogy azok, akik korábban átestek a betegségen, és be is oltatták magukat, nagyobb védettséget élveznek azokkal szemben, akik “csak” az oltásokat vették fel.

Maszkra fel!

Habár mostanra sokan megszokták a maszkhasználatot, sokaknak továbbra vagy még inkább megterhelő a zárt térben a maszkviselés, viszont ez is hozzájárul a nagyobb védelemhez. Igaz ez azokban az esetekben is, ha oltottak vagyunk, és már a harmadik oltást is felvettük.

A súlyos Covid és a koronavírus fertőzés okozta halál elkerülésére pedig továbbra is a vakcina a megoldás – akár az omikronról van szó, akár más variánsokról. A szakértők kiemelték: akár újrafertőződtünk, akár az első megbetegedésünk, az oltások mindegyik esetben növelik a védettséget, és a súlyos kimenetel esélyét csökkentik.

Van egy jó hírünk is!

Bivalyerős a Pfizer új ellenszere: A cég PAXLOVID nevű, szájon át adott kombinált gyógyszerjelöltje 89%-kal csökkentette a bármely ok miatti kórházba utalások vagy halálozások kockázatát egy EPIC-HR elnevezésű, placebo-kontrollos Fázis 2+3 vizsgálat időközi elemzése szerint.

Forrás: Egészség Kalauz

Kapcsolódó

védettség

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük