Sorting by

×

Kell egy jó hír? Karácsonyra lényegesen gyengülhet a negyedik hullám -“A koronavírusnak csak a kezdeti ügyetlensége, hogy megöli a hordozóját “

Rusvai Miklós szerint karácsonyra érezhetően legyengül majd a negyedik hullám A virológus arra hívta fel a figyelmet, hogy három járványadat már csökkenésnek is indult, és szerint lassan a halálozások száma is követi majd ezt a tendenciát. A kérdés az, hogy mikor érkezik meg az omikron, az ugyanis szerinte elindíthatja az ötödik hullámot.

30% a pozitív tesztek aránya

Az összes koronavírus-tesztelések között jelenleg 30 százalék körül van a pozitív tesztek aránya, ami nagyjából a duplája az egész járvány alatt mértnek. Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorának vendégeként ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi járványcsúcsok alatt is hasonló értékeket produkáltunk, ezért ez nem meglepő szám.

A szakértő a negyedik hullám súlyosságát a fertőzőbb és nagyobb megbetegítőképességgel bíró mutánsokkal magyarázta. A megjelenésükkel ugyanis folyamatosan emelkedik az immunizáltsági arány, amit el kellene érnünk ahhoz, hogy megállíthassuk a járványt és elérhessük a nyájimmunitást. A vuhani változatnál ez 65 százalék, az alfánál 80, a deltánál pedig már 90 – magyarázta.

Három járványadat már csökkenésnek is indult

A virológus december első felére várta a negyedik hullám tetőzését, és mint arra most felhívta a figyelmet, három járványadat már csökkenésnek is indult. A halálozásoké még nem, de az mindig utoljára szokott
– jegyezte meg, és hozzátette: karácsonyra már érezhető lesz a csökkenés. A kérdés szerint az, hogy mikor érkezik meg az omikron, az ugyanis szerinte elindíthatja az ötödik hullámot.

Rusvai az omikron kapcsán azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a vírusoknak alapvetően nem célja, hogy végezzen a gazdatesttel, hiszen úgy ő maga sem tud fennmaradni. Az újfajta koronavírusnak ez csak a kezdeti ügyetlensége, hogy megöli a hordozóját – fogalmazott, hozzátéve, hogy a vírus jövőjét az jelentené, ha megtanulna együtt élni velünk. Elmondása szerint, ha az omikron fertőzőbb, de gyengébb megbetegítőképességgel bíró variánsnak bizonyulna, az ennek a bekövetkeztetét jelentené, erre vonatkozóan azonban egyelőre nincsenek adatok.

Rusvai egyébként a gyerekek oltásával még várna 1-2 hónapot, hogy kiderüljön, milyen megbetegedési arányokat produkál az omikron, és hogy láthassuk, hogyan is hat a gyerekekre a vakcina.

Előzmény

negyedik hullám

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.