Kiemelt hírekKoronavírus

Itt a böjtje annak, hogy a kormány elbliccelte a nyarat – egyre nőnek a járványhelyzet számai

járványhelyzet

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke szerint a szakdolgozóknak nehéz körülmények között kell helytállniuk, ráadásul kevesebben is vannak, mint egy évvel ezelőtt. Sok megyei intézményben olyan alacsony a létszám, hogy az otthoni szakápolásból kívánnak bevonni embereket az oltópontokra. Tragikus a járványhelyzet.

Egyre csökken a szakdolgozók száma

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt: a dolgozók nagyjából 3 százalékkal vannak kevesebben az év eleje óta, az egészségügyi szolgálati jogviszony miatt. Balogh Zoltán szerint az év közbeni intézkedések sem hozták meg az eredményt, mint például az orvosoknál, ahol emelkedett az aktív orvosok száma.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a tavaszi járványügyi adatokhoz egyre inkább hasonlító számokat láthatunk most, olyan időszakban vagyunk, amikor a kórházakban ismét igyekeznek kiüríteni azokat a helyiségeket, amelyek lélegeztetett betegek ellátására alkalmasak. Az ott dolgozó szakemberek száma még éppen hogy megvan, de az, hogy milyen végzettségű szakemberek dolgoznak, már kevésbé biztató – tette hozzá az elnök.

Nagy a baj! Kritikusan alacsony az egészségügyi szakdolgozók létszáma! – MESZK-től a MOK-ig

Sehol a tartalék!

Balogh Zoltán szerint azonban emellett a létszám mellett már kellene tartalékos embereknek is lenniük. Megjegyezte, hogy ha valaki mondjuk egy 12 órás műszakot teljesít a járványügyi szabályoknak megfelelően beöltözve, ott már nem csak fizikai, de mentális segítségre is szükség lehet.

Arra a hírre reagálva, miszerint a Hős utcában helyezték el a Balatonfüredről és Hévízről a Honvédkórházba átvezényelt egészségügyi dolgozókat, az elnök úgy reagált: ezeknek a dolgozóknak így nincs meg a nyugodt pihenés lehetősége, hiszen míg mondjuk a honvédelmi dolgozók hivatásukból adódóan hozzászokhattak a laktanyai körülményekhez, az egészségügyi alkalmazottaknál ez nincs így.

Dübörgő egészségügyünk! Megalázó körülmények közé szállásolták el az átvezényelt ápolókat

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Balogh Zoltán szerint az elmúlt napok tendenciái azt mutatják, hogy sok megyei intézményben olyan alacsony a létszám, hogy az otthoni szakápolásból kívánnak bevonni embereket az oltópontokra. Hangsúlyozta: kommunikálni kell a döntéshozók felé, és meg kell mutatni azokat a helyzeteket, amiket esetleg a felsőbb szinteken nem látnak.

Comments (3)

  1. […] Lehet újra és újra áldozatot kérni az egészségügytől, annak dolgozóitól. Lehet harmadszor, negyedszer is. Tényleg ez a dolgunk. De tessék megadni a módját! […]

Szólj hozzá!