Nagy a baj! Kritikusan alacsony az egészségügyi szakdolgozók létszáma! - MESZK-től a MOK-ig - Városi Kurír

Sorting by

×

Nagy a baj! Kritikusan alacsony az egészségügyi szakdolgozók létszáma! – MESZK-től a MOK-ig

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) -hogy elkerülhető legyen az összeomlás- három lépcsős béremelési javaslatot dolgozott ki. Elsőként fél évvel előre hoznák a jövő januárban esedékes 21 százalékos béremelést.

Hirdetés

MESZK érvelése szerint kritikus a szakdolgozói létszámhelyzet

A javaslatokat elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki – mondta el a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Egyebek közt azt javasolják, hogy első lépcsőben a 2022. január 1-jére tervezett, átlagosan 21 százalékos béremelést hozzák előre idén június 1-jére. A bértábla-javaslatuk szerint ekkortól

a kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

 

MESZK
illusztráció Városi Kurír

A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne. A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.

Persze, nem minden a béremelés

Nem ártana tesszük hozzá, az egészségügyi dolgozok társadalmi presztízs-emelésért is mindent megtenni, és nem rombolni a hitelüket ahol csak érik, mert így a szakma  energiáinak jelentős részét leköti a folyamatos védekezés amibe éppen az a kormány kényszeríti, amelyiknek mindig, de egy gyilkos kórral a nyakunkon különösen képen az lenne a feladata, hogy biztosítsa számukra a nyugodt, lehető legstresszmentesebb  légkört.

Más alkalommal így nyilatkozott a kamara elnöke

Az intenzív osztályokon a járvány miatt nagyon megnőtt a szakápolók terhelése A kórházi ágyak számánál is égetőbb kérdés viszont, hogy van-e elég szakdolgozó – az intenzív osztályokon a járvány miatt nagyon megnőtt a szakápolók terhelése, Balogh Zoltán szerint 4-6 helyett ma már 10-12 beteget lát el egy szakdolgozó, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel, mi ez ha nem kapacitás gond? Azt látni, hogy a létszámot segédápolói munkakörben olyan egészségügyisekkel töltik fel, akik például még tanulnak. Ők viszont nem szakápolók, csak kisegítőként lehet őket alkalmazni. (Városi Kurír)

A Nagy a baj

A MOK Győr-Sopron megyében képzést hirdet önkénteseknek:

A COVID osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni.

 

MESZK
illusztráció: V.K.

 

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.