Hitte volna: covid osztályra próbáltak becsempészni ivermektint, de hogyan (!) egy plüssállatban

Egy koronavírusos beteg egy plüssállatban próbált meg ivermektint becsempészni az intenzívre. Nem sikerült neki, a személyzet egyik tagja buktatta le a “csempész macit”.

 Csodaszer lenne az ivermektin a koronavírussal szemben?

Az ivermektint – különösen az Egyesült Államokban – a COVID-19 kezeléseként népszerűsítik, annak ellenére, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy segít a vírussal fertőzött embereken.

Az ontariói kórház személyzetének belső feljegyzésből kiderült, hogy egy koronavírusos beteg az ivermektin nevű parazitaellenes gyógyszert – feltételezve, hogy a Covid elleni harcban segíteni fog neki – egy plüssállat hasában próbálta bejuttatni az osztályra. David Musyj, a kórház vezérigazgatója azt írta, hogy a gyógyszert a személyzet egy tagja találta meg, aki a beteg személyes tárgyainak összeszedésekor vette észre, hogy a plüssállat hasán egy rés van. A kórház szóvivője megerősítette a feljegyzés hitelességét, és nem kommentálta tovább az ügyet .

Az állatgyógyászatban használatos Ivermektin embereknél mérgezést okozhat

Egy infektológus elmondta, hogy egyetlen orvos sem írna fel ivermektint a COVID-19-ben szenvedő betegeknek.

“Sokan mégsem hisznek az orvosnak és megvásárolják azt a készítményt, amelyet állatoknál használnak. (…) Ezeket a dózisokat nagy állatokra, például lovakra vagy tehenekre állítják be. Ha valaki ezt szedi, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a gyógyszer nagyon komoly mellékhatást okoz. Még az is előfordulhat, hogy az illető megmérgezi magát”.

Az év elején az Egészségügyi Világszervezet azt mondta, hogy az ivermektin COVID-19 betegek kezelésére történő alkalmazásával kapcsolatos bizonyítékok “nem meggyőzőek”, és csak klinikai vizsgálatokra kellene fenntartani, amíg több adat nem áll rendelkezésre.

A Kanadai Gyógyszerészek Szövetsége is figyelmeztetést adott ki, hogy az ivermektin megbetegítheti az embereket.

“Ennek a gyógyszernek az alkalmazása koronavírus-fertőzés esetén valóban még rosszabb helyzetbe hozza azokat az embereket, akik már így is nehéz helyzetben vannak Tényleg arra kérem az embereket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt megpróbálnak hozzáférni ehhez a gyógyszerhez, amelyről bebizonyosodott, hogy a koronavírusra semmit sem használ “

– mondta a szövetségtől Barry Power 2021 őszén.

Nem kell minden közösségi médiában terjedő hírt elhinni

Dr. Gerald Evans, a fertőző betegségek specialistája elmondta, hogy  eddig egy a windsori kórházban történthez hasonló esetről hallott, de nem lepődne meg, ha több ilyen eset is előfordulna.

“Amikor az ember nagyon stresszes, szorong és aggódik, akkor azon kapja magát, hogy egyszerű megoldásokkal próbál előállni. Az ivermektin sok ember fantáziáját ragadta meg, akik egyszerű megoldást kerestek a koronavírussal szemben.”

– tette hozzá a specialista, aki azt is tanácsolta az embereknek, hogy ne bízzanak meg mindenben, amit a közösségi médiában olvasnak, ha a járványról van szó.

“Jobb, ha tényleg olyan emberekhez fordulunk, akik megfelelő tudással rendelkeznek, és objektív információkat adnak, és nem próbálnak valahogyan hasznot húzni belőle”

Fejeződik be az EgészségKalauz cikke.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük