Kérdések és válaszok a gyerekek koronavírus-oltásával kapcsolatban

Teljesen jogos, ha a szülő minden oldalról igyekszik körbejárni, hogy a gyerekének mi válik a javára: ha beoltatja, vagy, ha nem. Mivel nagyon kevesek végeztek közülük orvosi egyetemet, így laikusként a legjobb útnak az tűnik, ha begyűjtik a hozzáértőktől származó legtöbb információt. A hvg.hu összeszedte a felvetődő kérdéseket és válaszokat.

Az EMA engedélye már megvan, december 20-án érkezhet az első, 5-11 éves gyermekeknek szánt Pfizer-szállítmány Magyarországra

De miért kell ilyen sokáig várni, hogy be lehessen oltani koronavírus ellen a kicsiket? Miért kell nekik egyáltalán vakcina, ha úgyis enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget? Kinek nem lehet beadni? Nemzetközi adatok és hazai szakértők segítségével igyekeztünk minden szülői kérdésre választ adni – írta a portál.

Mikor kezdődhet meg az 5–11 évesek oltása Magyarországon?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív ajánlása után még az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania arra, hogy Pfizerrel olthassanak 5–11 éveseket is, de ez már csak formalitás. Ahogy megvan az uniós engedély, a tagállamokon múlik, hogy náluk mikor kezdődik meg a kisgyerekek oltása. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában már dátumot is mondott, ezek szerint

kétmillió adag gyermekeknek szánt Pfizer-vakcinát rendeltünk, ebből az első, 130 ezres szállítmány december 20-a körül érkezik meg az országba. Az oltás pedig a logisztikától függően ezt követően néhány nap múlva kezdődhet meg.

Elég lesz ennyi vakcina itthon a gyerekeknek?

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint valamivel több mint 646 ezer 5–11 év közötti gyerek él, vagyis nekik körülbelül 1 millió 300 ezer adag vakcinára lesz szükségük az első és második oltáshoz, így egyelőre

elég a megrendelt mennyiség.

Miért kell ennyit várni, miért nem olthatjuk a gyerekeket a már Magyarországon lévő Pfizer-oltóanyagokkal?

A válasz erre a kérdésre abban keresendő, hogy a gyerekeknek 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis, emiatt máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

Ha a keleti vakcinákat uniós engedély nélkül vettük, akkor nem lehetett volna már előbb szerezni ebből a vakcinából is?

Tény, hogy Bécsben kísérleti jelleggel már két héttel ezelőtt beoltottak gyerekeket a Pfizer vakcinájával, de ez a helyi egészségügyi hatóságok külön döntése volt. Az uniós tagállamoknak, így Magyarországnak a járványhelyzet miatt megvan rá a lehetősége, hogy saját hatáskörben vészhelyzeti alkalmazást adjon oltóanyagoknak – így történt a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal is –, de a Pfizer esetében megvártuk az EMA döntését, erre a közös európai beszerzés miatt is szükség volt.

Ezzel elúszik az esély, hogy a nagyszülőkkel együtt védetten ünnepelhessék a gyerekek a karácsonyt?

Ha december 20-án érkeznek az első szállítmányok, akkor a legjobb esetben is karácsony környékén kaphatják meg a gyerekek az első dózist. Mivel a kétdózisú koronavírus elleni vakcinák, így a Pfizer is csak a második dózis beadása után minimum két héttel alakítják ki a szervezetben a teljes védelmet, szentestére még semmiképpen nem lesznek teljesen védettek a kicsik. Jó esetben a család többi tagja azonban már védett, tavalyhoz képest ez is előrelépés.

Miért csak Pfizer–BioNTech-oltóanyaggal lehet oltani a gyerekeket?

Erre nagyon egyszerű a válasz: ennek a gyógyszergyártónak már véget értek a kísérletei az adott korosztályban és ők adták be először az engedélykérelmet a releváns gyógyszerészeti hatóságoknak. A Pfizer október 18-án nyújtotta be a szükséges dokumentumokat az EMA-nak, a szervezet pedig alig több mint egy hónappal később döntött is a kérdésben. Valószínűleg a gyerekeknek szánt Modernára sem kell már sokáig várni, az ő engedélykérelmüket november 10-én kezdte el vizsgálni az EMA, Spikevax nevű oltóanyagukat a 6–11 éves korosztálynak ajánlják. Igaz, a Moderna oltóanyagát 12 év felettieknek már korábban engedélyezte az EMA, Magyarországon mégsem oltják ezzel ezt a korosztályt.

Mit ajánlanak a magyar orvosok?

A hvg.hu megkereste a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökét, Havasi Katalint, aki szintén azt javasolja a szülőknek, hogy mindenképpen oltsák be gyermekeiket a koronavírus ellen.

„A gyerekekről az terjedt el, hogy általában enyhe lefolyással vészelik át a koronavírus-fertőzést, csak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és még ritkábban intenzív osztályra. Ez igaz is, csakhogy sokan elfelejtik, milyen utóbetegségei és hosszú távú hatásai lehetnek a Covidnak.”

A szakember szintén példaként említette a többszervi gyulladást (MIS-C), amellyel Magyarországon is kerültek gyermekek kórházba, de még ennél is sokkal többen szenvednek a hosszú Covid tüneteitől, melyek Magyarországon is több száz gyermek mindennapjait keserítik meg.

További kérdésekre adott válaszokat ide kattintva olvashat.

 

Kérdések és válaszok a gyerekek koronavírus-oltásával kapcsolatban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest