Liska: A bátorság és szabadság példaképe volt, ha meg is fizette az árát

2020. október elsejétől „Ökonosztát-hónapot” hirdettek az In memoriam Liska Tibor 1925-1994 csoport tagjai, emlékezve a talán legismertebb, de egészen biztosan legközérthetőbb egykori reformközgazdászra.

95 esztendő lenne

Liska Tibor 1925-ben, éppen 95 évvel ezelőtt született, október 25-én.  Az In memoriam Liska Tibor (1925-1994) közösségi oldalon leghíresebb művét, az Ökonosztátot idézik fel heteken át az évfordulón.
Az 1988-as Ökonosztát-kiadás csak nyomtatásban érhető el, a több mint három évtized alatt csak töredékeit digitalizálták Liska követői, tisztelői.
Most az interneten elérhető, kereshető, elemezhető részleteket tesznek közzé a kultikus kötet egy fontos fejezetből, heteken át.
A szerkesztők így írnak Liska Tiborról a sorozat bevezetőjében:

Határtalan szellemi bátorság

„Az Ökonosztát a hatvanas évek nagy reformvitáinak hevében született, a vitairat messze túllépett a korszaknak az MSZMP által uralt és korlátozott magyarországi közgazdasági nyelvén. Ma már csak az idősebb generációk érthetik, mit jelentett a hatvanas évek első felében inflációról, munkanélküliségről, munkanélküli segélyről írni. Csupa olyan fogalom, amelyekről az államvallás papjai azt prédikálták, hogy ilyesmi a szocializmusban nem létezhet. Az árutermelés létezését elismerték ugyan, de szinte csak abban az összefüggésben foglalkoztak vele, hogy miért és hogyan kell “korlátozni érvényesülését”.

Márpedig a szocpégé nem létezik!

Nem véletlen, hogy Liska Tibor az Ökonosztát megalkotásának hevében magát a “szocializmus politikai gazdaságtanát” nyilvánította nemlétezőnek, magára vonva az ebből élő befolyásos kádertömegek dühét. (Nagyon valószínű, hogy évtizedekkel később, a nyolcvanas évek elején a híres szentesi kísérlet “értékelésére” kirendelt bizottság politikai gazdaságtant oktató tagjai az Ökonosztátért is bosszút álltak a kísérlet megfojtásával…)
Elképzelhetetlen vakmerőség volt felrajzolni ebben a közegben a kapitalizmusénál is szabadabb versenyről, a korlátaitól megszabadított piacgazdaság soha nem látott erejéről szóló víziót.

Kordokumentum

A hatvanas évek közepének reformlázában sokan bátorodtak fel, de Liska Tibor szellemi bátorsága és vitakészsége messze túlnőtt kortársaién. Szabad szelleme nem ismerte el a vita agyonkorlátozását. A kiváló közgazdász pontosan látta az érzékeny politikai korlátokat, az ország nemzetközi környezetével is tisztában volt, de amikor az Ökonosztátról gondolkodott, csak a józan észt és a logikus érvek erejét ismerte el. Az Ökonosztát élő vitairat: nem szűk körnek szánt szellemi önkielégítés, hanem megírásának minden percében az éppen akkor dúló vitákra reagált. Éppen ezért, felbecsülhetetlen értékű kordokumentum.”

(Liska Tibor eszméiről és a bátor kísérletezésről:
Mire jók a Liska-kísérletek?
1. Alapelvek 
2. Kísérletek
3. Javaslataink)

liska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük